ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві журналістів не пустили до міськради на засідання з перерозподілу бюджету

24.04.2020, 15:30
Фото – inshe.tv
Фото – inshe.tv

У Миколаєві охорона міської ради не пустила 23 квітня журналістів декількох місцевих видань на засідання депутатської комісії міської ради, де обговорювалися питання перерозподілу бюджету на боротьбу з поширенням коронавірусного захворювання COVID-19.

Про це повідомляє “Інше ТВ”, журналіст якого не зміг потрапити на захід.

Як пише видання, охоронець міськради завадив представникам ЗМІ зайти до будівлі, сказавши, що це заборонили в департаменті міського голови. Водночас журналісти, відповідно до вимог карантину, були в захисних масках та мали із собою редакційні посвідчення.

У коментарі представниці ІМІ в Миколаївській області секретар міської ради Тетяна Казакова, підлеглі якої забезпечують роботу депутатських комісій, повідомила, що зазвичай апарат завжди гарантує трансляцію засідань комісій у мережі інтернет, проте цього разу через те, що засідання проходило не в приміщенні, на внутрішньому подвір’ї міськради, такої можливості не було. 

За її словами, засідання комісії було анонсовано у відповідному розділі на сайті Миколаївської міськради завчасно. Тетяна Казакова каже, що була шокована новиною про те, що ЗМІ не пустили на засідання охоронці міськради. 

"Охоронці діють за інструкцією про обмеження доступу до міської ради на час карантину. Апарат міськради, якщо треба, готовий написати необхідні заяви для безперешкодного доступу ЗМІ на засідання", – сказала Тетяна Казакова.

Зі свого боку директорка департаменту міського голови Миколаєва Юлія Литвинова розповіла, що журналістам варто було попередити апарат чи пресслужбу міськради про наміри відвідати комісію, щоб охоронці не перешкоджали їхньому доступу до будівлі. 

За її словами, це перший такий неприємний інцидент зі ЗМІ за час карантину, проте тепер у міській раді Миколаєва напрацюють ефективніший механізм взаємодії з журналістами.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що міськрада, зважаючи на факт проведення засідання на вулиці, могла б забезпечити присутність журналістів хоча б віддалік і з дотриманням санітарних норм.

"Це досить типовий випадок. І до карантину траплялися випадки недопуску журналістів на засідання комісій місцевих рад. Такі органи проблемно вважати колегіальним суб’єктом владних повноважень, оскільки вони не ухвалюють остаточного рішення. Тому їх важко підвести під норму щодо відкритості засідань розпорядника інформації. Але якщо дивитися по суті, то, зважаючи на факт проведення засідання на вулиці, присутність журналістів могла б бути забезпечена хоча б віддалік і з дотриманням санітарних норм", – сказав юрист.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що в разі обмеження відвідування приміщень органу місцевого самоврядування журналістам мають забезпечуватись альтернативні способи отримання інформації. 

"Законодавство України визначає певні обмежувальні заходи під час карантину. Проте застосування таких заходів відбувається за передбаченою процедурою. Зокрема, в разі обмеження відвідування приміщень органу місцевого самоврядування журналістам мають забезпечуватись альтернативні способи отримання інформації. Окрім того, порядок допуску журналістів має регулюватися відповідним розпорядчим актом, а не усною вказівкою. Тим більше не може бути свавілля з боку конкретних виконавців, зокрема охоронців приміщень органів місцевого самоврядування", – сказав юрист.

Алі Сафаров нагадав, що перешкоджання журналістам є кримінально караним злочином і призводить до встановленої Кримінальним кодексом України відповідальності.

Liked the article?
Help us be even more cool!