ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві невакцинованих посадовців та журналістів не пускатимуть до міськради

27.09.2021, 15:34

У Миколаєві вхід у будівлю міськради для посадовців та журналістів буде можливий лише за наявності сертифіката про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

Про це заявив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич під час розширеної апаратної наради 27 вересня, повідомляє Укрінформ.

“Колеги, готуйтеся до того, що вам потрібно буде перед входом пред'явити сертифікат вакцинації або негативний ПЛР-тест, який діє протягом трьох днів. Це саме стосуватиметься й інших людей, зокрема й журналістів, які відвідують наші заходи. У нас усі рівні”, – сказав Сєнкевич.

Водночас він попросив підняти руки тих, хто досі не вакцинувався. Дехто підняв, зокрема й представники ЗМІ.

Під час наради також озвучили інформацію про те, що за останній тиждень у Миколаєві померло восьмеро людей від наслідків коронавірусної хвороби. Усі не були щеплені.

Наразі відсоток вакцинованих працівників у структурних підрозділах міської ради в середньому становить 53. Найкраща ситуація в закладах освіти та медицини – 73–90%, найгірша в комунальних підприємствах, управліннях житлово-комунального господарства, архітектури та капітального будівництва – до 30%.

У Миколаївській області станом на 27 вересня вакциновано 351 386 осіб, серед них за минулу добу – 905.

Цю ситуацію прокоментував юрист ІМІ Роман Головенко. Він нагадав, що стаття 25 Закону України “Про інформацію” містить дві норми, які дотичні до регулювання цієї ситуації:

“2. Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

...

4. Після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій та на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжиті адміністративні та медико-санітарні заходи (карантин), крім випадків, передбачених законом”.

“Тобто загалом журналіст має право працювати в жовтій і навіть червоній зоні й обмежити його, наприклад, зобов'язанням вакцинуватися, можна лише передбачивши це в законі (ч. 4 ст. 25). З іншого боку, режим відвідування приміщень суб'єктів владних повноважень, зокрема виконкому, вони ніби можуть регулювати власними нормативними актами (“законодавство” в ч. 2 ст. 25), що має логіку. Але термін "законодавство" не має чіткого визначення, на що вказує навіть Конституційний Суд”, - сказав Роман Головенко.

Юрист вважає, що таке рішення може бути оскаржене в суді з суто формальних підстав. 

“Тому органу місцевого самоврядування потрібно враховувати ситуацію комплексно, зокрема, той аспект, що вакцинація не є абсолютною гарантією нерозповсюдження вірусу вакцинованим, забезпечувати проведення засідань в приміщеннях якомога більшої площі, належну їх вентиляцію та ін”, - зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!