ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві журналістів не пустили на апаратну нараду міськради

09.01.2019, 16:15
Фото - svidok.info

У Миколаєві 3 січня журналістів двох місцевих ЗМІ не пустили на апаратну нараду Миколаївської міської ради, повідомляє регіональна представниця ІМІ.

Зокрема, не пустили кореспондентку видання "Інше.ТВ" Вікторію Тонковид і журналіста "Свідка.Інфо" Ігоря Арчібісова.

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбуку Вікторія Тонковид, “апаратні наради в миколаївській мерії тепер називаються “закритими робочими нарадами”. Також вона зазначила, що міський голова Олександр Сєнкевич став першим мером, який закрив їх для преси.

У коментарі представниці ІМІ Вікторія Тонковид пояснила, що, очікуючи початку наради, під час зустрічі в будівлі міськради чиновниця повідомила журналістам, що нарада закрита і взагалі журналістів не запрошували.

Видання "Свідок.Інфо" також повідомило про недопуск свого журналіста й нагадало, що останнім часом апаратні наради почали ділити на два етапи: перший – проводити їх у присутності ЗМІ, а потім продовжувати без них.

Як нагадує видання, раніше міський голова неодноразово заявляв про необхідність закриття нарад для ЗМІ, зазначивши, що залишить доступною для журналістів лише одну нараду на місяць. Аргументував це Олександр Сєнкевич тим, що нібито чиновники не можуть все казати у присутності журналістів, а журналісти здебільшого публікують те, як міський голова сварить підлеглих, а не суть питання.

Як зазначає представниця ІМІ, з приводу інциденту 3 січня журналісти вирішили не звертатися до правоохоронних органів.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що недопуск журналістів на нараду є перешкоджанням законній діяльності журналіста.

Він навів частину другу статті 25 Закону України “Про інформацію”, у якій йдеться, що “журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів  владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством”.

“Обмеження цього права журналіста, у тому числі присутності журналіста на апаратній нараді, може бути лише у певних, визначених законом, випадках – наприклад, під час нарад з обговоренням питань, пов’язаних з державною таємницею тощо. Тобто закритою не може бути нарада як така, закритими можуть бути лише певні питання, які обговорюються на такій нараді.

Тому недопуск журналістів на нараду в органі місцевого самоврядування без визначених законом підстав – є перешкоджанням законній діяльності журналіста і може тягнути за собою передбачену законом відповідальність”, - зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!