ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У монастирі на Одещині СБУ знайшла пропагандистські матеріали з РФ

16.12.2022, 16:40
Фото - Суспільне
Фото - Суспільне

У місті Балта на Одещині у релігійних установах Української православної церкви московського патріархату СБУ провела контрдиверсійні заходи. Йдеться про Свято-Покровський Балтсько-Феодосійському чоловічий монастир, Управління Балтською єпархією УПЦ МП та резиденцію митрополита Балтського та Ананьївського Олексія (Сергія Гроха). 

Про це пише Суспільне з посиланням на СБУ.

Як зазначили в СБУ, заходи відбулись 9 грудня. Їх провели, аби виявити пропагандистські матеріали та проросійську літературу, у яких може йтися про виправдовування або заперечення збройної агресії РФ проти України.

У єпархіальному управлінні СБУ виявила портрет патріарха Кирила - предстоятеля Російської православної церкви. Крім цього, у монастирі знайшли видану в РФ літературу з пропагандою "руського мира", за якою навчаються у семінаріях та приходських школах. Виявили також і матеріали з інструкціями для запобігання зближенню УПЦ з ПЦУ та запереченнями канонічності ПЦУ.

За даними служби, Сергій Грох (митрополит Балтський та Ананьївський Олексій) підтримує контакт з місцевими представниками колишньої "Партії регіонів", а мешканець монастиря, архідиякон, зі слів родичів, має зв’язки в РФ та відвідував Москву після 2014 року. Частина монахів єпархії, за інформацією СБУ, продовжують підтримувати релігійний зв'язок із представниками РПЦ.

СБУ наразі вирішує, як кваліфікувати знайдені матеріали.

У Суспільному додали, що журналісти зателефонували секретарю Одеського єпархіального управління УПЦ МП Євгену Гутьяру та завідувачу канцелярії Балтського єпархіального управління Дмитру Мурафі. Однак, вони не відповіли.

Як повідомляв ІМІ, Служба безпеки провела обшуки в офісах та помешканнях представників заборонених Комуністичної партії та політичної партії "Русь єдина" в межах контрдиверсійних заходів у Києві, Дніпрі й Кривому Розі.

Liked the article?
Help us be even more cool!