ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У МКІП пояснили, за яких умов можуть сприяти у виїзді за кордон журналістам та митцям

21.03.2023, 12:25

Міністерство культури та інформаційної політики може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам і журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації і мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені з обов'язковим поверненням до країни. МКІП може сприяти у виїзді за кордон митців лише за наявності військово-облікових документів.

Про це йдеться в заяві Міністерства культури та інформаційної політики.

У міністерстві нагадали, що під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд із країни чоловіків, громадян України призовного віку, і це визначено законодавством. 

"Сприяння МКІП у перетині державного кордону можливо лише за наявності відповідних документів, зокрема військово-облікових. З метою запобігання випадкам зі зловживанням, таких, наприклад, як з Андрієм Щегелем та режисером Тарасом Голубковим, МКІП разом з правоохоронними органами було викликане ініціювання посилення вимог для виїзду за кордон чоловіка призовного віку", – наголосили у МКІП.

Єдиним додатковим документом до попереднього переліку обов’язкових документів, які потрібно надати МКІП для підготовки листа сприяння перетину кордону, стали військово-облікові документи. Ці документи мають бути в кожного чоловіка призовного віку відповідно до закону, а їхня відсутність є порушенням законодавства України.

"Підкреслюємо, у випадку Камерного хору "Воскресіння" (м. Івано-Франківськ) у трьох осіб зі списку, поданого до МКІП, відсутні військово-облікові документи відповідно до вимог українського законодавства. На зауваження щодо організації цих документів не було надано вичерпного переліку потрібних документів. У такому випадку сприяння на виїзді не надається", – зазначили в міністерстві.

Нагадаємо, після інциденту зі стендап-коміком Андрієм Щегелем, який виїхав до Туреччини в складі групи на підставі тимчасового дозволу і залишився там, отримавши три повістки, МКІП подало на затвердження уряду жорсткіший порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку.

14 березня в ефірі телемарафону "Єдині новини" міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Міністерство культури та інформаційної політики розробило зміни до порядку виїзду за кордон артистів, митців та журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!