ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Microsoft повідомили про напад іранських хакерів на посадовців США

09.08.2024, 15:20

Дослідники Microsoft повідомили, що в червні хакери, повʼязані з урядом Ірану, намагалися зламати акаунт американського “високопосадовця” з передвиборчої команди, повідомляє Reuters. За кілька тижнів до того хакери проникли в обліковий запис окружного посадовця США.

Атаки сталися на тлі дедалі активніших спроб іранських угруповань вплинути на президентські вибори, йдеться у звіті дослідників. Подробиці про “високопосадовця” у звіті не розголошуються.

Незадовго до оприлюднення звіту очільники американської розвідки заявляли, що зафіксували інтенсивніше використання Іраном підпільних акаунтів у соцмережах з метою розбурхування політичних суперечок у США.

Місія Ірану в ООН заявила Reuters, що кіберпотужності країни “оборонні й пропорційні загрозам, з якими вона стикається” і що Іран не планує вчиняти кібератаки. “Президентські вибори в США є внутрішньою справою, в яку Іран не втручається”, – йдеться у відповіді місії на звинувачення у звіті Microsoft.

“Група, якою керує відділ розвідки Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), надіслала фішингового електронного листа високопосадовцю однієї з передвиборчих команд”, а “інша група, ймовірно повʼязана з КВІР, зламала користувацький акаунт з мінімальним рівнем доступу в системі окружного уряду”, – йдеться у звіті.

Дослідники зазначають, що активність була зафіксована на тлі ширших намагань іранських угруповань здобути розвіддані про американські передвиборчі кампанії й вплинути на ключові штати. Вони додають, що акаунт співробітника окружного уряду було зламано в травні в межах ширшої операції “розпилення паролів”: хакери масово використовували поширені чи оприлюднені паролі на багатьох акаунтах, поки якийсь не спрацює.

Хакери не змогли зламати жоден інший акаунт, і жертви отримали сповіщення про спробу нападу, написано у звіті.

Дослідники також стверджують, що інше іранське угруповання запускає “підпільні” новинні сайти, які за допомогою штучного інтелекту збирають контент зі справжніх онлайн-медіа й намагаються вплинути на виборців у США по обидва боки політичного спектра. Зокрема, дослідники назвали два сайти: Nio Thinker (лівого спрямування) і консервативний Savannah Time.

Станом на 9 серпня обидва сайти мали схожі формати сторінки “Про нас” і жоден не мав контактної інформації. Nio Thinker називає себе “вашим улюбленим джерелом змістовних, прогресивних новин і аналізу, що підважує статус-кво”, а Savannah Time заявляє, що “відображає цінності, які роблять Savannah унікальним виданням” і є місцем, де “консервативні цінності поєднуються з місцевою експертизою”.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року Іранський революційний суд засудив відомого місцевого репера Тумаджа Салехі до смертної кари за звинуваченнями, пов’язаними з антиурядовими протестами у 2022–2023 роках.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!