ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Мексиці в січні вбили трьох журналістів

25.01.2022, 12:44
Фото – ADN 40 / Kiratas
Фото – ADN 40 / Kiratas

У Мексиці за січень 2022 року вбили трьох журналістів: Альфонсо Маргаріто Мартінес Есківель та Лурдес Мальдонадо Лопес загинули в прикордонному місті Тіхуана, Хосе Луїс Гамбоа Аренас – в портовому місті Веракрус.

Усі вони загинули поблизу власних домівок, повідомляє ZMINA з посиланням на “Репортери без кордонів” та ВВС.

49-річного фотожурналіста Альфонсо Маргаріто Мартінеса Есківеля, який спеціалізувався на висвітленні злочинів, застрелили 17 січня в Тіхуані – великому прикордонному місті на північному заході штату Нижня Каліфорнія.

За інформацією RSF, у чоловіка завжди були проблеми з поліцією через історії, які він висвітлював, 2019 року місцеві силовики намагалися вилучити його техніку, і таких інцидентів було декілька.

За словами колег, Мартінес відчував, що йому загрожує небезпека, зокрема з боку місцевих злочинних груп, і боявся за своє життя.

У грудні 2021 року журналіст попросив штат Нижня Каліфорнія надати йому захист, але його запит не був розглянутий через зміну адміністрації. Пізніше він звернувся по допомогу до федерального механізму захисту журналістів, який звернув увагу на погрози, що він отримував, але офіційно не вніс його до своєї системи й не надав йому жодного захисту.

За тиждень до вбивства Мартінеса, 10 січня, журналіста, редактора сайтів Inforegio та La Notícia Хосе Луїса Гамбоа Аренаса знайшли мертвим у Веракрусі – найбільшому місті південно-східного штату Веракрус. Він помер внаслідок численних ножових поранень.

Журналіст здебільшого робив незалежні розслідування. Також у соцмережах критикував корупцію місцевого політичного класу та його зв’язки з організованою злочинністю. У день, коли його вбили, Гамбоа опублікував відео під назвою “Війна за наркополітику” та статтю, в якій засудив збільшення кількості вбивств у стилі страти в портовому районі міста.

Губернатор Веракруса Куїтлауак Гарсія 17 січня оголосив, що розслідування місцевої прокуратури “досягло прогресу” і серйозно розглядається теорія про те, що вбивство пов’язане з професійною журналістською діяльністю Гамбоа.

На журналістку Лурдес Мальдонадо Лопес напали в її автомобілі, коли вона прибула додому 23 січня. Раніше жінка говорила, що боїться за своє життя. Тоді її залучили до програми захисту журналістів. Поки що силовики не називають мотиву вбивства.

 

Фото Mexican government

Згідно з даними RSF, минулого року в Мексиці вбили щонайменше сім журналістів, це робить її найсмертоноснішою країною у світі для ЗМІ. Вона посідає 143-тє місце зі 180 у Всесвітньому індексі свободи преси за 2021 рік.

Liked the article?
Help us be even more cool!