ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У медіа “Л/ДНР” зросла кількість маніпуляцій та мови ворожнечі щодо України – дослідження ІМІ

09.09.2021, 14:01
Фото – mashable.com
Фото – mashable.com

78% матеріалів про Україну в медіа так званих “Л/ДНР” містять маніпуляції, і 41% – мову ворожнечі. Такими є результати дослідження “онлайн-ЗМІ” непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, що було проведене Інститутом масової інформації в серпні 2021 року *.

Дослідження ІМІ виявило, що кількість мови ворожнечі в матеріалах про Україну зросла на 10% у порівнянні з попереднім моніторинговим періодом і становила 41% всіх матеріалів про Україну. Зросли маніпуляції – на 28%, і траплялись у 78% матеріалів зі згадками про Україну (раніше маніпуляції помічалися лише в половині матеріалів). Натомість рівень фейкових новин упав майже наполовину і становив 19% (у попередньому моніторинговому періоді – 35%). Зниження рівня фейкових новин пояснюється значною кількістю матеріалів щодо саміту “Кримська платформа”, які не були відвертими фейками й натомість містили в собі і мову ворожнечі, і напівправду, і різні типи маніпуляцій.

Моніторинг новин проводився 23, 24 та 25 серпня 2021 року на таких сайтах: “Русская весна”, “Новороссия”, Луганский Информационный Центр, “Новости Донецкой Республики”, Донецкое Агентство Новостей, ДНР-24. До вибірки потрапили всі новини про Україну, які вийшли на вказаних сайтах за цей період (256 матеріалів). 

** Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!