ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Литві хочуть відмовитися від російських шкіл

Міністр освіти, науки та спорту Литви Гінтаутас Якштас розглядає можливість відмови від російських шкіл у країні, повідомляє Delfi.

Напередодні Різдва двоє підлітків, які навчаються у вільнюській школі Науямесче (з російською мовою навчання), під час прогулянки вистрілили з пневматичної зброї у свого однокласника через його політичні погляди. Мати потерпілого, Іра Новік, журналістка, яка переїхала до Литви з Росії, описала ситуацію у Facebook.

Після цього інциденту міністр заявив, що подібні ситуації спричинені складною інтеграцією цієї національної групи в Литві. 

Тому політик шукає законних способів відмовитися від навчальних закладів для російської національної меншини.

“Ми оцінюємо та обговорюємо з командою, чи є можливі шляхи поступового закриття шкіл для російської меншини. Ми оцінюємо правову базу, чи можна взагалі це зробити”, – сказав Якштас. 

“Якщо школа започаткована муніципалітетом, то засновник може ухвалювати рішення. Але ми хотіли б ухвалювати рішення і на державному рівні, щоб школи для російських національних меншин почали зникати, тому що ми розуміємо, що діти ростуть розділеними і їм складніше інтегруватися в Литві. Мені здається, усім буде краще, якщо в майбутньому не буде шкіл для російської меншини”, – додав він. 

Міністр освіти зазначив, що Латвії та Естонії було легше ухвалити таке рішення, оскільки в них немає великих громад національних меншин, крім російської.

У випадку з Литвою, за його словами, йдеться про збереження наявних угод з Польщею і немає жодних юридичних підстав для виділення однієї національної меншини. 

“Дискусії ведуться вже давно, і приклад Латвії та Естонії простіше, тому що в них немає шкіл для інших національних меншин, як у нас для поляків. З Польщею є договір та угоди, тому, звичайно, не може бути й мови про відмову від шкіл для польської національної меншини й немає жодних правових підстав для виділення однієї нації”, – наголосив міністр. 

Як повідомляв ІМІ, Латвія планує з 2026/2027 навчального року заборонити вивчати російську мову як другу іноземну у всіх навчальних закладах.

Liked the article?
Help us be even more cool!