ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові почали судити обвинуваченого в держзраді блогера Гліба Ляшенка

01.08.2022, 13:13
Фото – Судовий репортер
Фото – Судовий репортер

У Сихівському районному суді Львова почався судовий процес у справі блогера, псевдополітолога Гліба Ляшенка, якого обвинувачують у державній зраді та пропаганді війни через пости у Facebook, повідомляє Судовий репортер

Із 31 березня Ляшенко перебував під вартою, але мав право внести 4 млн грн застави. Такий запобіжний захід наприкінці травня йому продовжили, але розмір застави зменшили до 3 млн грн. 17 червня за Ляшенка внесли 3 мільйони гривень застави й він вийшов із СІЗО. 

Під час підготовчого судового засідання прокурор зазначив, що Ляшенко з початку 2022 року і надалі, після повномасштабного вторгнення рф на територію України, поширював пропагандистські та маніпулятивні матеріали в соцмережі задля дестабілізації політичної ситуації в державі, деморалізації армії, дискредитації чинної влади, формування негативного іміджу України на міжнародній арені тощо. За такі дії йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Раніше захисник Ляшенка просив суд змінити своєму підзахисному місце перебування зі Львова на Київ. Проте суд вирішив не дозволяти обвинуваченому Ляшенку залишати Львів, а також продовжив дію обов’язків. А саме прибувати до суду на першу вимогу, не виїздити зі Львова, де він тимчасово мешкає без дозволу суду, інформувати суд про зміну свого місця проживання, здати на зберігання до органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд до України.

На сайтах ЗМІ Гліб Ляшенко згадується по-різному: блогер, копірайтер, журналіст, політичний експерт. У статусі політичного експерта почав фігурувати лише з осені 2018 року, орієнтовно за пів року до президентських виборів. Як зазначають журналісти проєкту "База псевдополітологів та прихованих піарників" від Texty.org, Ляшенко регулярно у своїх коментарях піарив Медведчука, Марченко, Рабіновича та їхню партію ОПЗЖ.

У 2020 році Ляшенка внесли до бази "Миротворець" як пособника російських окупантів. Також він має профайл у "Реєстрі ДержZрадників", розробленому Рухом ЧЕСНО.  

Перед початком одного із судових засідань, обвинувачений Ляшенко погодився відповісти на декілька запитань. "Я за фахом журналіст. Я журналіст Klymenko Time – це YouTube-канал, сайт, Telegram-канал", – сказав він і підтвердив, що це його основна діяльність.

За інформацією Радіо Свобода, Кlymenko Time – медіа, підконтрольне Олександру Клименку, який до 2014 року був міністром доходів і зборів України, належав до оточення експрезидента Януковича. 

Ще до повномасштабного вторгнення рф на YouTube Ляшенко з’являвся в програмі "ГлєбаІзрєліщ" – це лише російськомовні відео, в яких, за словами Ляшенка, висвітлюються суспільно-політичні події. На каналі близько 300 відеозаписів, останній випуск виходив орієнтовно п'ять місяців тому і стосувався теми "Л/ДНР".

Як повідомляв ІМІ, 31 березня 2022 року Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю сплати 4 млн грн застави 33-річному українському блогеру Глібу Ляшенку, якого підозрюють у державній зраді через його проросійські публічні висловлювання. 

Підозрюваний неодноразово поширював у соцмережі антиукраїнську пропаганду та схвалював агресію росії проти України. 30 березня йому оголосили підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ), яка передбачає покарання від 10 до 15 років в'язниці. 2 травня СБУ оголосила йому ще одну підозру – у публічних закликах до агресивної війни та розв'язання воєнного конфлікту (за ст. 436 Кримінального кодексу України).

Liked the article?
Help us be even more cool!