ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві ввели заборону на створення нових муралів

У Києві введено тимчасову заборону на створення нових муралів до моменту розробки та затвердження Київською міською радою механізму погодження ескізів стінописів.

За відповідне рішення проголосувало 75 депутатів міської ради, повідомляється на сайті ради.

Депутатка Київської міськради, ініціаторка проєкту рішення Євгенія Кулеба зазначила, що чинне законодавство України та нормативні документи місцевих рад наразі детально не врегульовують питання погодження відповідними органами створення муралів на житлових та нежитлових будівлях, інших спорудах.

За словами Кулеби, з публічних джерел відомо про збільшення випадків порушення правил благоустрою та створення в Києві муралів без погодження відповідними органами та мешканцями будинків.

“Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову”, - сказала вона. 

Депутатка додала, що попередньо передбачено, що процес погодження ескізів буде включати експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших, передбачених законодавством дозволів та погоджень.

Нагадаємо, 29 вересня 2023 року на сайті Київської міської ради з’явилася петиція з пропозицією призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громади та експертного середовища до затвердження їх ескізів. Авторка звернення Марія Виноградова заявила, що мурали стали невіддільною ознакою Києва, однак через їх виконання та місце розміщення виникає велика кількість конфліктів в місті.

31 жовтня 2023 року постійна комісія з питань Культурної спадщини одноголосно підтримала петицію проти хаотичного створення муралів на обʼєктах культурної спадщини. Зокрема, підписанти закликали враховувати при розробці механізму затвердження муралів різноманітні погляди та думки громади, включаючи власників будинків, митців, істориків, архітекторів та інших зацікавлених сторін.

Liked the article?
Help us be even more cool!