ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві вшанували пам'ять Геннадія Афанасьєва та презентували його книгу

30.01.2023, 16:12
Ліворуч на фото – дружина Геннадія Людмила. Фото – Національний музей Революції Гідності
Ліворуч на фото – дружина Геннадія Людмила. Фото – Національний музей Революції Гідності

У Києві вшанували пам'ять кримчанина, громадського активіста, колишнього політв’язня Кремля, військовослужбовця Геннадія Афанасьєва та презентували його книгу “Піднятися після падіння”. Про це повідомила пресслужба Національного музею Революції Гідності.

Захід відбувся 27 січня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану. Родина Геннадія Афанасьєва, щоб зберегти пам’ять про нього для поколінь, передала до Національного музею Революції Гідності його речі – вишиванку, яку носив звільнений політв’язень після повернення до України, та підписаний ним примірник книжки “Піднятися після падіння”. 

“Я хочу подякувати всім людям, які в цей час поруч із нашою родиною, – ви тримаєте нас і не даєте впасти в цей дуже тяжкий період. Геннадій був сильним – той дух, що був у нього, я не зустрічала більше в жодному з людей. Веселим – він круто жартував та обожнював гострий гумор. Люблячим – любив свою країну й сім’ю. Він був відданим другом, прекрасним батьком і чудовим чоловіком.

У день, коли ми вшановуємо пам’ять мого чоловіка, я закликаю вас думати про живих. Я щодня спілкуюся з дружинами та матерями наших військових. Вони спустошені, спантеличені, вони живуть у невідомості та страху щодня. Я закликаю нас усіх дбати про них. Повірте, кожному військовому там, на фронті, буде набагато легше, якщо він буде впевнений, що про його сім’ю дбають”, – зазначила дружина Афанасьєва Людмила.

Дружина Геннадія Людмила. Фото Національний музей Революції Гідності

В основі книжки Геннадія Афанасьєва – спогади про перебування в російській в’язниці. На сторінках видання він розповів сувору правду про країну-ГУЛАГ, російський полон і про те, як, опинившись сам на сам з ворогом, знаходив у собі сили продовжувати боротьбу. 

Друзі Геннадія Афанасьєва розповіли про нього як про сильну, незламну і вірну переконанням людину.

Друг родини Афанасьєвих, постійний представник Президента України в АР Крим Таміла Ташева розповіла, що Геннадій був дуже енергійним і ця енергія надихала інших людей. “Гена був дуже люблячим, щирим і справжнім, і він дуже любив життя. Це життя він віддав за нас із вами. Складно говорити про нього в минулому часі”, – сказала вона.

Як зазначив Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту, один із засновників ГО “Крим_SOS”, Геннадій “любив життя, вмів жити життя і проживав його абсолютно чесно та гідно”. “Уперше ми з ним побачились у Львові. Я дуже хвилювався, бо це мала бути зустріч із людиною, яка пройшла тортури й пекло. І в день знайомства я побачив дуже усміхненого та абсолютно життєрадісного хлопця. Я впевнений, що після нашої перемоги ми зберемося десь у Сімферополі на вулиці Геннадія Афанасьєва і будемо з теплом згадувати, який поступ здійснив Гена та який вагомий слід залишив по собі – не лише для родини, а для всієї країни”, – зазначив він.

Керівник проєкту “Крим. Реалії” Володимир Притула розповів, що у виданні вийшло 40 статей спогадів-колонок Геннадія, в яких він дуже відверто описав те, що пережив. “Я не очікував такої відвертості і, тільки прочитавши, насправді зрозумів, через що він пройшов у полоні, як він це переживав та як боровся. […] Гена був з нового покоління кримчан, він асоціювався в мене з майбутнім Криму, тим, яке у 2014 хотів украсти Путін. Гена прожив коротке життя, але здається, що прожив їх кілька, бо стільки встиг зробити, стільки пережив. І головне – він залишиться в пам’яті багатьох українців. Вірю, що майбутнє Криму, за яке боровся Геннадій, чекає нас”, – розповів Притула.

У вечорі пам'яті взяли участь Герой України, друг Геннадія Афанасьєва Володимир Жемчугов, заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, народна депутатка України, уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях у 2014–2019 роках Ірина Геращенко тощо.

Фото Національний музей Революції Гідності

Нагадаємо, Геннадій Афанасьєв був активним учасником Революції Гідності в рідному Сімферополі. Із початку захоплення Росією Криму брав участь у русі за єдину Україну. 

Окупаційна влада Криму затримала його 9 травня 2014 року на одній з вулиць Сімферополя. У грудні 2014 року Росія засудила Афанасьєва до семи років позбавлення волі в колонії суворого режиму як фігуранта справи так званих кримських терористів. Виступаючи на суді в справі Сенцова й Кольченка як свідок обвинувачення, Афанасьєв заявив, що відмовляється від попередніх свідчень, оскільки вони були зроблені під тортурами. У червні 2016 році українського громадського активіста вдалося звільнити через обмін між Україною та Росією.

Геннадій Афанасьєв провів у російських катівнях 767 днів. Після повернення до України він боровся за звільнення українських політв'язнів у Росії та в Криму як активіст і спецпредставник Міністерства закордонних справ України.

Із початку повномасштабного вторгнення Росії до України Геннадій вступив до 130 батальйону Територіальної оборони 241 бригади Збройних сил України та обороняв Київ і область. Згодом з побратимами поїхав на схід країни. Служив під позивним Тор. Рішення воювати Геннадій Афанасьєв пояснив тим, що хоче бачити свою країну та рідний Крим вільними. Упродовж майже десяти місяців повномасштабної війни перебував у зоні бойових дій у Харківській та Луганській областях. Він загинув у бою під Білогорівкою на Луганщині 18 грудня 2022 року. Геннадію Афанасьєву було 32 роки.

Liked the article?
Help us be even more cool!