ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві провели квест-гру з медіаграмотності, де навчають розрізняти фейки

28.10.2019, 11:09
Учасники гри "Руйнівники фейків", фото – Голос Америки
Учасники гри "Руйнівники фейків", фото – Голос Америки

У Києві міжнародна організація IREX провела квест-гру з медіаграмотності, де навчають розрізняти фейки онлайн та боротися з пропагандою, повідомляє Голос Америки.

У грі “Руйнівники фейків” брали участь учителі, університетські викладачі, студенти з різних міст України. Вони розбилися на команди та отримали завдання: проаналізувати новини, опубліковані на сайті The Pravda Times, і визначити, де правда, а де брехня. 

На сайті є застереження: він не справжній. Спеціально створений для гри, щоб на фейкових новинах учитися відрізняти дезінформацію. 

Учасники мали проаналізувати такі новини: 

  • народний обранець Д. на своєму приватному суперджеті за бюджетні кошти злітав відпочити на курорт країни-агресора, до Сочі; 
  • бойовики захопили владу на Черкащині; 
  • під Києвом будують новий ядерний могильник; 
  • більшість українців, згідно із соцопитуваннями, вимагає наступу на фронті.

“Наш проєкт впроваджує медіаграмотність в освіту. Його мета – навчити людей перевіряти інформацію та мислити критично. Опанувати базові інструменти перевірки інформації", – розповіла Тетяна Таранкова, що представляє міжнародну організацію IREX в Україні.

Творець гри Мирослав Криж зазначив, що “спочатку я – злий чарівник і створюю фейки, а потім я – добрий чарівник і показую, як ці фейки розвінчати”.

Учасники квесту вчилися медіаграмотності, а надалі організують такі ж ігри у себе в школі, університеті, коледжі.

Викладачка англійської та німецької мови у Вінницькому технічному ліцеї Анна Киналь проводить у себе в ліцеї онлайн-курс з медіаграмотності. За її спостереженнями, молодь та підлітки дуже швидко навчаються помічати маніпулятивний контент.

“Тому я вважаю, що подібні ігри потрібно проводити не лише з дітьми, але й з батьками. Адже старше покоління значно більше потребує знань та навичок, які допоможуть їм розрізняти медійну брехню. Старші люди лише нещодавно зареєструвались у соціальних мережах і схильні вірити абсолютно всьому, що там пишуть”, – розповіла Киналь.

Соціальну гру “Руйнівники фейків” запроваджують в Україні в межах проєкту “Вивчай та розрізняй”. Цей проєкт з медіаграмотності для середніх шкіл виконує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX спільно з Академією української преси та інтернет-проєктом Stop-Fake за сприяння посольств США та Великої Британії в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!