ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві презентували посібник для ЗМІ про висвітлення проблематики Криму в контексті окупації

09.07.2020, 15:33
Фото – zmina.ua
Фото – zmina.ua

Кримська тематика представлена в українських медіа не досить повно, а матеріалам бракує глибини та якості, тому важливо, щоб журналісти продовжували збирати інформацію на окупованому півострові, користувалися перевіреними джерелами, а також послуговувалися коректною термінологією, висвітлюючи окупацію півострова.

Про це йшлося 9 липня під час круглого столу “Крим у дзеркалі мас-медіа” у Києві, повідомляє ZMINA.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зауважила, що ЗМІ в Україні мають серйозний, а в окремих випадках ключовий вплив на формування громадської думки, тому важливо, щоб тема Криму не зникала та була адекватно зображена в медіа. 

“Багато українців знають про кримські події тільки зі ЗМІ, тому їхнє ставлення до кримчан базується на такій інформації. Ігнорування контексту окупації або некоректне висвітлення журналістами питань, пов'язаних з окупацією Криму, впливає і на збереження зв'язків між жителями окупованих і підконтрольних Україні територій, і на процес майбутньої деокупації та реінтеграції”, – переконана вона. 

Скрипник додала, що особливу увагу потрібно приділяти регіональній пресі, бо в таких медіа правозахисники часто фіксують невідповідність стандартам журналістики, як-от недостовірність повідомлень та домінування суб'єктивних оцінок у новинах про Крим.

За даними Інституту масової інформації, станом на лютий 2020 року лише 1% новин в українських онлайн-ЗМІ було присвячено кримській тематиці.

Не розповідати про життя в Криму – це і є, по суті, відмовитися від нього, переконана Наталія Гуменюк, українська журналістка та авторка збірки репортажів з окупованого Криму “Загублений острів”.

“Це насправді дуже відчувається, коли спілкуєшся з людьми, які живуть на окупованому півострові. Водночас будь-які суспільства з часом звикають до конфлікту, і те, що було немислимим, унормовується. Однак це не можна сприймати як даність і перекладати відповідальність на аудиторію словами “кримська тема не цікава”, “нічого не відбувається” тощо. Відповідальність журналістів – продовжувати шукати способи розповідати про проблеми, які, хоча для когось і стали буденністю, нікуди не поділися: навпаки, загострилися”, – каже Гуменюк.

На думку голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, важливо, щоб редакції українських медіа продовжували діставати ексклюзивну інформацію з Криму, а в разі використання вторинних джерел інформації ретельно перевіряли повідомлення. “На жаль, висвітлення кримської тематики стає все більш поверховим, і важливо робити зусилля, щоб діставати звідти якісну інформацію, – вважає вона. – Крім того, ми постійно фіксуємо проблемні точки, де журналістам бракує знань або розуміння, зокрема щодо нюансів вживання коректної термінології в контексті окупації, базових принципів міжнародного гуманітарного права тощо”.

З цією метою ZMINA, Кримська правозахисна група в співпраці із Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим підготували й презентували Q&A-посібник для медіа “Крим у контексті окупації”. 

За словами першої заступниці постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Дар’ї Свиридової, ідея створення посібника виникла після комунікації з іншими органами влади та журналістами.

“Нам стало зрозуміло, що нерідко існує хибне розуміння як загалом ситуації з окупацією Криму, так і окремої термінології в цьому питанні. У посібнику ми спробували відповісти на найпоширеніші питання або розвіяти міфи чи хибні бачення в контексті тимчасової окупації Кримського півострова”, – сказала вона.

У посібнику йдеться, зокрема, про важливість вживання терміна “окупація” замість “анексії Криму”, про те, як коректно називати так звані “органи влади”, що діють на території Криму після окупації, як українським та іноземним журналістам законно потрапити до Криму та багато іншого. “А ще в тексті нагадується, що між Кримським півостровом та іншою частиною України немає кордону, що мешканці Криму залишаються громадянами України, а видані їм паспорти РФ є нікчемними”, – додає Свиридова. 

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Надія Цок також підкреслила важливість використання з боку експертів і журналістів коректної термінології щодо тимчасово окупованого Криму, щоб уникати непрямого визнання його російського статусу. Водночас спікерка наголосила на актуальності розділу посібника щодо санкцій, зокрема на необхідності вдосконалити українське законодавство у цій сфері, як і забезпечення тіснішої координації з відповідними санкційними політиками міжнародних партнерів України. За її словами, хоча відповідальною за це і є влада, грамотна допомога з боку громадянського суспільства, експертів і журналістів також є важливою.

Liked the article?
Help us be even more cool!