ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві презентували документальний фільм про роботу журналістів "Нескорений Херсон"

Фото – Вгору
Фото – Вгору

У Києві медіаплатформа “Вгору” презентувала документальний фільм про роботу херсонських журналістів “Нескорений Херсон”. Презентація відбулася 11 серпня, повідомляється на сайті медіа.

З початку повномасштабного вторгнення журналісти “Вгору” фіксували все, що відбувалося в Херсоні. “Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року”, – зазначає редакція.

Як розповів ІМІ журналіст та історик Роман Кабачій, фільм базується на оповідях членів редакції, що перебували в місті під час окупації. Тлом до оповідей слугують маловідомі й не оприлюднені кадри фото та відео з життя Херсона в окупації, умови роботи редакції “Вгору”. Епілогом до фільму стали документальні кадри роботи “Вгору” в підтоплених водами Каховського водосховища районах Херсона в червні 2023 року. Героями стрічки виступили: журналістки Ліза Жарких та Ірина Ухваріна, фотокореспондент Олександр Корняков, директорка Ілона Коротіцина. Режисер фільму Устин Данчук.

Кадри з фільму надала Ілона Коротіцина, "Вгору"

Після презентації фільму відбувся обмін думками, у якому, окрім згаданих членів редакції, взяли участь інші члени команди, херсонські журналісти та вимушені переселенці з теренів окупованої частини Херсонщини та Херсона.

Кадри з фільму надала Ілона Коротіцина, "Вгору"

Новокаховський журналіст Олександр Гунько розповів, що під час його перебування в окупації його тричі заарештовували представники ФСБ Росії. “З цим фільмом переживання знову нахлинули. Це наша історія, це літопис, який залишиться потім нашим нащадкам”, – сказав він після показу.

Один із творців фільму Устин Данчук зазначив, що цей фільм доводить, що українці не лише страждають, а й перемагають.

“Коли ми збирали цей фільм, побачили, що замість постійного суму і трагедії було дуже багато оптимізму, героїзму і незламності. От чому фільм так називається. У нас у культурі є такий міф, що ми багато страждаємо. Але цей фільм доводить, що ми не тільки страждаємо – ми перемагаємо, боремося, бунтуємо. Мені б хотілося, щоб і надалі ми говорили про цю бунтівну натуру українця, херсонця, про героїзм і про досягнення…” – сказав він.

Кадри з фільму надала Ілона Коротіцина, "Вгору"

Як уточнив ІМІ Роман Кабачій, творці фільму планують покази стрічки в різних містах України, проте наразі стоять перед проблемою пошуку коштів на цю мету. В інтернеті фільм наразі не виставлятиметься. Фільм також поданий і подаватиметься на міжнародні фестивалі документального кіно.

Медіаплатформа “Вгору” заснована у 2002 році як газета “Вгору”. Із 2017 року працює повністю в онлайн-режимі.

Liked the article?
Help us be even more cool!