ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві покажуть окремі артефакти повернутого в Україну "скіфського золота"

Фото – nmiu.org
Фото – nmiu.org

У Києві 28 листопада відбудеться презентація окремих артефактів з колекції “Крим: золото й таємниці Чорного моря”, повернутих до України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства культури та інформаційної політики.

Презентація відбудеться в Скарбниці на території Києво-Печерської лаври.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв разом з уповноваженим представником музею відкриє один з боксів та покаже частину колекції, яка невдовзі експонуватиметься.

У заході також  візьмуть участь міністр юстиції Денис Малюська, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, представники Служби безпеки України, Державної митної служби, Офісу генерального прокурора, Бюро економічної безпеки. У режимі онлайн до заходу долучаться керівництво Музею Алларда Пірсона та юридичні радники України з міжнародної юридичної фірми Bergh Stoop & Sanders N.V.

Як повідомляв ІМІ, до України після майже 10 років судів повернулись артефакти з чотирьох музеїв Криму, які з 2014 року експонувалися на виставці “Крим: золото й таємниці Чорного моря” в Нідерландах. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Із 2014 року виставка “Крим – золотий острів у Чорному морі” (“Скіфське золото”) експонувалась у Нідерландах. Після російської окупації Криму виставка стала об'єктом судових суперечок між Україною, Музеєм Алларда Пірсона та кримськими музеями. 

У 2016 році амстердамський суд ухвалив, що колекція “скіфського золота” має належати Україні, а не окупованому Росією Криму. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. У січні 2022 року окупаційні музеї Криму подали касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів остаточно постановив повернути “скіфське золото” Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!