ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві 28 травня збираються на акцію "Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!"

26.05.2021, 14:34
Фото – Free Belarus Center
Фото – Free Belarus Center

У Києві 28 травня о 16.00 під будівлею Міністерства закордонних справ України відбудеться акція “Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!”, яку організовують правозахисна ініціатива Free Belarus Center та Центр громадянських свобод. Про це йдеться у фейсбук-дописі події.

Організатори акції закликають білорусів Києва та небайдужих українців, громадських активістів, правозахисників, журналістів долучитися до акції.

“За останній час влада Білорусі вийшла на новий рівень агресії стосовно власних громадян і порушення міжнародних правових норм. За травень 2021 слуги режиму Лукашенка встигли посадити на чотири-сім років ще сімох політиків і блогерів, розгромити редакції TUT.BY та студію “Белсату”, заарештувати ще 24 журналістів, захопити пасажирський літак і викрасти журналіста Романа Протасевича. Крім того, за невизначених обставин 21 травня в колонії помер активіст Вітольд Ашурок. Лукашенко ухвалив низку чергових диктаторських законів, що дають можливість силовикам стріляти в громадян на акціях протесту, забороняють журналістам працювати на цих акціях, а громадянам – збирати гроші на штрафи, отримані за участь в акціях”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що країни Європи заморожують грошову допомогу Білорусі, готують санкції та забороняють перельоти над Білоруссю. Україна також заборонила перельоти, але не приєдналася до жодного санкційного пакета західних партнерів.

“Україна продовжує закупівлі нафтопродуктів, бітуму та продукції білоруського автопрому. 26 травня, за підсумками засідання НКРЕКП Україна відмовилася від постачання електроенергії з Білорусі до 1 жовтня, але ми вважаємо це профанацією, оскільки рішення діятиме лише до початку наступного опалювального сезону”, – йдеться в повідомленні.

Правозахисна ініціатива Free Belarus Center та Центр громадянських свобод закликають владу України до рішучіших та ефективніших рішень. Зокрема, на політичному рівні вимагають:

  • обмежити дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв'язнів;
  • офіційно назвати Олександра Лукашенка “самопроголошеним президентом Білорусі” й використовувати це визначення в офіційній документації;
  • підготувати пакет персональних санкцій РНБО щодо діячів режиму, включно з Олександром Лукашенком.

На економічному рівні:

  • ввести безстрокову заборону на імпорт електроенергії та нафтопродуктів з Білорусі;
  • припинити масові закупівлі будівельної сировини, зокрема бітуму білоруського виробництва, що активно використовується в програмі “Велике будівництво”;
  • припинити на регіональному та національному рівнях закупівлі з великих білоруських підприємств (МАЗ, Білоруськалій, Мінський транспортний завод тощо).

На міжнародно-правовому рівні:

  • створити гуманітарний коридор для політичних біженців;
  • призупинити дію міжнародних угод щодо взаємодії між силовими структурами;
  • визнати Білорусь небезпечною країною, зупинити екстрадицію та видворення громадян.

Як повідомляв ІМІ, 26 травня низка громадських організацій звернулася до уповноважених національних і міжнародних інституцій щодо небезпеки, яка спіткала Білорусь, та загрози авторитаризму, що нависла над усією Європою.

Liked the article?
Help us be even more cool!