ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Китаї австралійського письменника засудили до страти за звинуваченням у шпигунстві

Фото – X-акаунт Ян Хенцзюня
Фото – X-акаунт Ян Хенцзюня

Суд у Китаї засудив австралійського письменника Ян Хенцзюня до страти з відстроченням у два роки. П'ять років тому продемократичного блогера заарештували в КНР, а три роки тому визнали винним у шпигунстві.

Про це пише Delfi.

Міністерка закордонних справ Австралії сказала, що шокована вироком. Посла Китаю в Австралії викликали до австралійського МЗС для роз'яснень.

Смертний вирок з відстроченням означає, що після двох років вирок можуть замінити довічним ув'язненням без права на дострокове звільнення, якщо протягом цих двох років під час тримання під вартою він не скоїть інших злочинів.

Хенцзюнь народився в Китаї, має австралійське громадянство. Вчений, блогер та письменник критикував китайську владу за порушення прав людини. На його рахунку кілька шпигунських романів.

До арешту у 2019 році Хенцзюнь працював у Нью-Йорку. Його затримали в аеропорту Гуанчжоу та звинуватили в шпигунстві. Подробиці справи китайська влада не розкривала, невідомі й деталі звинувачення.

Письменник відкидав звинувачення. Його сім'я стверджує, що за час арешту його здоров'я погіршилося, і звинувачувала владу КНР у тортурах. Посол Австралії в Китаї раніше звинувачував Китай у довільному затриманні письменника, а його прихильники називають це "політично вмотивованим переслідуванням".

"Китайський уряд карає його за критику порушень прав людини в Китаї та за захист універсальних цінностей, таких як права людини, демократія та верховенство закону", – сказав Бі-бі-сі його друг, учений із Сіднея Фен Чонгі.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року в Ірані стратили двох чоловіків, які були засуджені до смертної кари за використання соціальних мереж для пропаганди "атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь". 

Liked the article?
Help us be even more cool!