ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані стратили протестувальника з психічним захворюванням

24.01.2024, 11:20
Фото – Amnesty International
Фото – Amnesty International

Іранського протестувальника Мохаммад Ґобадлу з психічним захворюванням стратили за загибель місцевого посадовця Фаріда Карампура Гассанванда під час масових демонстрацій 2022 року, повідомляє CNN з посиланням на інформагентство іранської судової системи Мізан.

Судовий розгляд справи тривав 487 днів. За словами правозахисників Amnesty International, іранська влада стверджує, що Ґобадлу переїхав посадовця під час протесту в округу Робат-Карім (провінція Тегеран) у вересні 2022 року.

Смертний вирок чоловікові ухвалив суддя Аболкасем Салаваті, який перебуває під санкціями США за ухвалення надзвичайно суворих вироків активістам, журналістам і політв’язням.

Ґобадлу отримав два смертних вироки: один за "земне розбещення", ухвалений Революційним судом і підтриманий Верховним судом, і другий за вбивство, ухвалений кримінальним судом провінції Тегеран, повідомляє Amnesty.

Мізан передає, що раніше цього місяця вирок за "земне розбещення" було тимчасово скасовано до завершення слідства в справі про вбивство.

Адвокат Ґобадлу, Амір Раесян, стверджує, що його не повідомили про вирок щодо його клієнта, і закликав Мізан розкрити більше інформації про страту.

"Якщо інформаційне агентство Мізан говорить правду, воно має розголосити номер і дату ухвалення вердикту", – заявив Раесян у соцмережі Х.

Amnesty розкритикувала смертні вироки, які, за словами організації, були ухвалені в результаті "кричуще несправедливого сфальсифікованого процесу зі здобутими під тортурами "зізнаннями" й ненаданням ретельної оцінки психічного здоров’я Ґобадлу попри його психічну неспроможність".

Ґобадлу перебував на обліку психіатричної лікарні з 15 років у зв’язку з біполярним розладом, пише Amnesty. Міжнародне законодавство й стандарти забороняють застосування смертної кари до осіб із психічними розладами, стверджує правозахисна група.

Махмуд Амірі-Моґаддам, директор іранської правозахисної групи Iran Human Rights (IHR) у Норвегії, назвав страту Ґобадлу "позасудовим убивством".

У травні 2023 року в Ірані стратили двох чоловіків, які були засуджені до смертної кари за використання соціальних мереж для пропаганди "атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь". 

За даними базованої в Норвегії Іранської організації з прав людини, нові страти поповнюють список, за яким Іран страчує одну людину кожні шість годин протягом останніх двох тижнів.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!