ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві ультраправі напали на журналіста, який відвідував Docudays UA

28.03.2018, 16:04
На фото - Ілля Романенко, фото - humanrights.org.ua

У Києві 26 березня четверо невідомих напали на відвідувача дискусії про поширення ультраправих рухів у межах фестивалю Docudays UA Іллю Романенка, який виявився журналістом видань 5.6.magazine та МіТЄЦ, повідомляє Центр інформації про права людини.

Як розповів Романенко, напад стався незабаром після дискусії.

“Вели акуратно, майже до метро. Напали зі спини, залили обличчя перцем, топтали по нирках, без слів. Голову закрив”, − розповів Романенко та додав, що інцидент стався неподалік  станції метро “Контрактова площа”.

У зв’язку з нападом постраждалий пригадав діалог, що стався між поліцією та праворадикалами біля галереї IZONE, де проходила дискусія:

— Навіщо ви сюди прийшли?— На сафарі.

На думку Романенка, сьогодні лише за громадянську позицію можна отримати по голові. “І не обов'язково бути радикальним лівим і виступати на маршах або політичним журналістом і критикувати словом. Достатньо бути проти. В моєму випадку достатньо бути проти насильства та порушення людських прав”, — підкреслив він.

Фото - Центр інформації про права людини

За словами представника оргкомітету Docudays UA Володимира Яворського, Романенко наразі не став звертатися до правоохоронних органів.

“Ми йому запропонували юридичну допомогу як фестиваль. І відповідно, ми будемо так само домагатися, аби ті люди, що це робили, понесли відповідальність. Всі ці дії були зафіксовані на відео, в принципі ми знаємо на прізвище навіть частину людей, які там були. Тому немає складності їх ідентифікувати, є тільки питання бажання поліції розслідувати такі справи”, − зауважив він.

Нагадаємо, у межах фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Києві 26 березня пройшла дискусія “Права людини: проблема поширення ультраправих рухів в Україні”. Перед початком заходу кілька десятків агресивно налаштованих представників праворадикальних рухів прийшли до місця проведення дискусії та намагалися заблокувати вхід для її учасників. Захід вдалося розпочати після появи на місці подій наряду поліції. Молодиків вивели за межі території галереї IZONE, де проходила дискусія.

Як повідомляв ІМІ, 26 березня у Києві близько 20 агресивно налаштованих представників праворадикальних рухів намагалися зірвати дискусію на Docudays, а також перешкоджали журналісту Центру інформації про права людини Миколі Мирному.

Liked the article?
Help us be even more cool!