ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві побили журналістів "СтопКору"

25.01.2019, 10:48
Фото - Фейсбук Роман Бочкала

У Києві 24 січня група невідомих напала на журналістів. За фактом нападу поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “Розбій” і затримала дев’ятьох підозрюваних. Про це повідомляється на сайті Національної поліції Києва.

Згідно з інформацією, інцидент стався в Голосіївському районі столиці.

“Ввечері на лінію 102 надійшло повідомлення про те, що по вулиці Промислова у Голосіївському районі група невідомих на кількох автомобілях з іноземною реєстрацією пошкодила сокирою їхню машину, застосували аерозольні балончики, побили журналіста і забрали сумку з грішми та речами. Потерпілого із тілесними ушкодженнями доставили в лікарню”, – йдеться в повідомленні.

Поліцейські виявили на місці події дев’ятьох осіб, які назвалися охоронцями, а відтак їх доставили до управління поліції. Затримані особи, повідомляє поліція, “надають пояснення та з ними проводяться слідчі дії, зокрема впізнання”. Одного із затриманих потерпілі впізнали як нападника. Чоловіка вже затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Окрім того, поліція провела обшук на території, вказаній потерпілими, під час якого було вилучено мобільні телефони осіб, що перебували там, сокиру, газовий балончик, два ножі, три пристрої для відстрілу гумових куль із дозвільними документами, мисливський карабін, стартовий пістолет іноземного виробництва, патрони і три автомобілі.

Потерпілий, якого доставили в лікарню, зі слів медпрацівників, дістав черепно-мозкову травму, опік слизової оболонки очей. Після надання допомоги він залишив лікарню.

За фактом нападу розслідується кримінальне провадження за ч. 2 ст. 187 ("Розбій") Кримінального кодексу України. За вчинення розбійного нападу зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі. Триває розслідування.

Про напад на своїх журналістів повідомив сайт “Стоп корупції”. Як інформує видання, напали на знімальну групу та пограбували журналістів “СтопКору” охоронці незаконної точки видобутку піску в Києві.

“Журналісти разом з двома правозахисниками прибули на місце, де незаконно добувають пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які забезпечували проїзд вантажівкам з краденими копалинами. Бандити бризнули газом в обличчя журналісту, кинули на сніг і почали гамселити. Була стрілянина та погрози, що наступного разу вб'ють”, – написав координатор громадської організації “Стоп корупції” Роман Бочкала на своїй сторінці у Фейсбуці.

В результаті, згідно з повідомленням, одному журналісту вибили зуб, а в оператора гематома на потилиці та провали в пам'яті. Автівку, на якій приїхали журналісти, порубали сокирою і розбили скло. Нападники забрали сумку з документами та грошима і поїхали геть.

Постраждалий журналіст, активіст та учасник АТО Олександр Золотнюк, якому вибили зуб, побили та розпилили перцевий газ в обличчя, розповів, що його стан наразі не є задовільним.

“Я зараз дуже погано бачу, все пливе. Після того як мені була надана перша медична допомога, від госпіталізації я відмовився й поїхав у поліцію. Хоча пізніше допомога лікаря точно знадобиться”, – сказав він.

Крім того, зазначає “СтопКор”, журналіст розповів про те, як відбувався напад на нього та на команду проекту.

“Вони без розмов розбили вікна в машині, приставили три пістолети до голови й кинули на землю. Заступника голови ГО “Спільна варта” теж кинули на землю і заливали впритул обличчя газом, щоб ми нічого не бачили. Потім була команда “перериємо машину”, тож вони вкрали мої речі, документи, гаманець”, – розповів він.

Однак у поліції всіх цих доказів чомусь недостатньо для затримання злочинців, зазначає видання.

“Кажуть, що мало цього для затримання. Все, що зробили, – взяли заяву, пояснення та змив з лиця на токсичність газу”, – сказав Олександр.

Як зазначає “Стоп корупції”, у промзоні на Видубичах протягом двох років діяло ТОВ “Мостобуд”, яке “проводило незаконний видобуток піску і завдало громаді Києві збитків на 100 мільйонів гривень”. За інформацією “СтопКору”, наприкінці 2018 року Київрада розірвала договір оренди ділянки з підприємством, утім його представники “в супроводі охорони продовжили вивозити пісок з території промзони”.

В коментарі “Детектору медіа” Роман Бочкала повідомив, що постраждали журналіст Олександр Золотнюк та оператор Владислав Марченко, які разом із двома представниками ГО “Спільна варта” виїхали до ПАТ “Мостобуд” (Київ, вул. Промислова, 4) для зйомок та збору інформації щодо незаконного видобутку/вивезення піску в межах річки Дніпро та її притоків.

Світлина від Романа Бочкали.Світлина від Романа Бочкали.

Фото - Фейсбук Романа Бочкали

На фото Олександр Золотнюк. Фото "СтопКор"

Liked the article?
Help us be even more cool!