ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кривому Розі відкрили справу за фактом перешкоджання журналістам

20.09.2017, 14:49
Лілія Ткачук, журналістка "Стоп корупції", скріншот з відео

У Кривому Розі (Дніпропетровська область) правоохоронці відкрили кримінальне провадження через перешкоджання роботі журналістів інформаційного агентства “СТОП корупція ТБ” під час зйомок території гірничо-рудного підприємства “Євраз Суха Балка”. Про це Радіо Свобода повідомили в обласній прокуратурі.

За даними відомства, провадження відкрили за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню журналістської діяльності).

Кореспонденти “Стоп корупції ТБ” звернулися 13 вересня до правоохоронців з заявою про перешкоджання їхній роботі працівниками підприємства.

За словами журналістів, коли безпілотник, яким вони здійснювали аеровідеозйомку підприємства, зробив вимушену посадку, причому за межами підприємства, співробітники охорони забрали його і відмовились віддавати їхнє майно.

Як розповіли журналісти, вони знімали підприємство за редакційним завданням: хотіли перевірити інформацію про те, що підприємство без дозволу Держгеонадр здійснює видобуток руди.

Підприємство “Євраз Суха Балка” в офіційній заяві повідомило, що співробітники служби безпеки підприємства зустрілися з представниками ЗМІ, щоб передати їм дрон, “однак при особах не виявилося документів, які підтверджують їхнє право володіння квадрокоптером”.

Також на підприємстві заявили, що “використання журналістами немаркованих безпілотних літальних апаратів для зйомки з повітря режимних об’єктів порушує цілу низку законів і нормативно-правових актів”.

“Жодних повідомлень про те, що журналіст або творчий колектив здійснюватимуть збір інформації за допомогою БПЛА, до підприємства не надходило. Сам БПЛА не мав жодних розпізнавальних знаків, які могли б дати можливість точно ідентифікувати його”, – мовиться в повідомленні.

Також на підприємстві заявили, що безпілотник переміщався територією, де перебувають об’єкти підвищеної небезпеки, що могло створити загрозу для роботи обладнання підприємства, і про створення прецеденту, який “може загрожувати безпеці багатьох підприємств”.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, коментуючи цей інцидент, зазначає, що у чинному законодавстві України немає такого терміну як “режимний об'єкт”.

“Може бути тільки у обмежених об'єктів встановлений режим охорони/забезпечення безпеки, що застосовується з залученням державної охорони. Наприклад, суди, будівлі прокуратури, урядові будівлі. Може мати місце приватна охорона об'єкта. Можуть мати спеціальну охорону об'єкти підприємств з підвищеною небезпекою, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (для прикладу, ті ж сховища нафти, тощо).

Що стосується питань незаконності використання та необхідності маркування дрону, то варто відзначити, що відповідно до спеціального законодавства не передбачено таких обмежень чи вимог реєстрації/маркування до такого виду безпілотника”, - сказав юрист.

Як повідомляв ІМІ, 24 квітня телеканал ZIK повідомив про затримання співробітниками СБУ знімальної групи програми військових розслідувань “Стежками війни” каналу неподалік селища Оржів (Рівненська область).

Міністерство оборони повідомило, що журналісти телеканалу ZIK здійснювали несанкціоновану відеозйомку військового режимного об'єкту за допомогою безпілотного літального апарату.

За фактом ситуації, яка мала місце з журналістами телеканалу, СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч. 1 ст. 14 (“Готування до злочину”) та ст. 113 (“Диверсія”) Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!