ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму кожен десятий політв’язень – громадянський журналіст

22.07.2020, 10:03
Фото – glavcom.ua
Фото – glavcom.ua

Зі ста кримських політв'язнів кожен десятий засуджений – це громадянський журналіст. Ще один з них перебуває в Криму під домашнім арештом. Про це на пресконференції "НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України" повідомила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, повідомляє Укрінформ.

"Зі 100 кримських політв'язнів 77 – кримські татари, 37 політв'язнів знаходяться на території Криму, а 63 – на території Росії. 42 людини вже отримали вироки від 4 до 19 років позбавлення волі. Зі 100 осіб 10 – цивільні журналісти. Кожен десятий політв'язень – це громадянський журналіст", – повідомила Печончик.

За її даними, ще один цивільний журналіст наразі перебуває не в місцях позбавлення волі, а під домашнім арештом.

"Це люди, які переслідуються через їхню громадянську, правозахисну, журналістську діяльність, через їхні релігійні й політичні погляди й підтримку України", – наголосила голова Центру прав людини.

Загалом, додала вона, кримські правозахисники зареєстрували близько 350 випадків порушення прав журналістів і блогерів.

"Сюди входить ряд кримінальних і адміністративних справ, як мінімум вісім випадків фізичного насильства над журналістами та нападу на них, затримання представниками парамілітарних груп, а також не менше 40 обшуків, 18 допитів, 48 випадків захоплення або пошкодження техніки та чотири випадки заборони в'їзду кримським журналістам до Криму з боку окупаційної влади", – повідомила Печончик.

Крім того, за її словами, відомо про 30 випадків погроз, 18 випадків цензури та блокування українських онлайн-видань, захоплення телевізійних і радіочастот і майже 100 випадків перешкоджання в зніманні.

Правозахисниця акцентувала, що, за даними міжнародної організації Freedom House, Крим є однією з "найгірших територій у світі для роботи журналістів".

Liked the article?
Help us be even more cool!