ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму блокують 18 українських інформаційних сайтів – дослідження

07.10.2019, 12:30

Провайдери в окупованому Росією Криму блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі.

Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), який було проведено в серпні-вересні 2019 року.

“Десять кримських провайдерів в дев'яти містах повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі”, – йдеться в моніторингу. Ці ж провайдери блокують сайти Меджлісу кримськотатарського народу, "Хізб ут-Тахрір" і "Свідків Єгови". 

Крім того, щонайменше сім українських інформаційних сайтів у цих провайдерів доступні тільки частково. 

Перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж 10 різних провайдерів у дев'яти кримських населених пунктах: "БелНет" (Білогірськ), SevStar (Севастополь), "Мрія" (Сімферополь), "Боспортелеком" (Керч), "ЯлтаНет" (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), "Сиваш-нет" (Красноперекопськ), "Гігабайт" (Бахчисарай), "Джанкой-онлайн" (Джанкой), "Хвиля Мобайл" (Джанкой).

Станом на кінець вересня 2019 року ці провайдери не дають доступу мінімум до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: "Цензор.нет", QHA, "След.нет", UAinfo, 5 канал, "112 Україна", "Апостроф", "Фокус", "Главком", "Центр журналістських розслідувань", "ТонеТо", "Депо", "Українська правда", РБК, Укрінформ, "Лівий берег", "Дзеркало тижня", "Стрічка", а також сайти соціальних мереж "Лінкедін" і "Телеграм" та сайти Меджлісу кримськотатарського народу, "Свідків Єгови" і "Хізб ут-Тахрір".

Крім того, у дев'яти з 10 провайдерів заблокований сайт "Главное". У трьох провайдерів з 10 недоступні сайти радіо "Хаят" і громадського об'єднання "Кримська солідарність". У двох провайдерів з 10 проблеми з доступом до сайту "Крим.Реалії". Сайти "Радіо НВ" і "Укр.нет" недоступні в одного провайдера з 10.

Порівнюючи з попереднім моніторингом КПГ, який проводився в травні 2019 року, ситуація з доступом до сайтів погіршилася. В результаті нового моніторингу були встановлені ще п'ять сайтів, доступ до яких блокують усі 10 провайдерів. 

Водночас, ідеться в повідомленні, всього кілька сайтів зі списку заблоковано з посиланням на вимоги Роскомнагляду. Переважно із сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис “Помилка 403”. 

Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесено до реєстру заборонених у Росії. Підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ, повідомляють правозахисники.

Унаслідок таких дій російської влади жителі Криму позбавлені доступу до інформації великих незалежних українських медіа, релігійних організацій та сайту органу самоврядування кримськотатарського народу, які вільно діють на решті території України, йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!