ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До Криму повернулася масова практика насильницьких зникнень – правозахисники

24.10.2022, 14:11
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

До анексованого Криму вперше за останні кілька років повернулася масова практика насильницьких зникнень громадян. 

Про це під час дискусійної програми парламентського саміту “Кримської платформи” в Хорватії заявила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, повідомляє Крим.Реалії.

“Зокрема, окупанти тримають без надання доступу адвокатам, без повідомлення рідних низки громадян у Криму. Частину вони переміщують з окупованої Херсонської області. Зокрема, як правозахисники, ми маємо інформацію про те, що такої практики насильницьких зникнень зазнала низка громадян: Ярослав Жук, Ірина Горобцова, Сергій Цигипа, Іван Козлов, Микола Петровський, Марія Гарсія-Калатают, Руслан Абдурахманов, Абаз Куртамет. Однак достеменно ніхто не може сказати зараз, скільки саме людей є жертвами насильницьких зникнень і перебувають у місцях позбавлення волі в окупованому Криму”, – заявила Печончик.

Вона додала, що на Кримському півострові значно посилилися тенденції тиску та переслідування незалежних адвокатів, а також журналістів.

“Зокрема, у травні цього року чотирьох кримськотатарських адвокатів було затримано, і пізніше вони отримали штрафи та адміністративні арешти, зокрема це Едем Семедляєв, Назім Шейхмамбетов, Айдер Азаматов та Еміне Авамілєва. Крім того, ще трьох кримських адвокатів було позбавлено адвокатського статусу, ліцензії, можливості продовжувати адвокатську діяльність: Ліля Гемеджи, Рустем Кямілєв і Назім Шейхмамбетов”, – розповіла правозахисниця.

За словами Печончик, зараз щонайменше 14 громадянських журналістів у Криму є політичними в'язнями й перебуває в місцях несвободи.

“І двох із цих людей було ув'язнено вже після 24 лютого – це Ірина Данілович та Вілен Темер'янов, який співпрацював з ініціативою “Кримська солідарність”, – уточнила керівниця ZMINA.

Вона наголосила, що зараз “понад 150 громадян України є політичними в'язнями, які перебувають або на території окупованого Криму, або були переміщені в місця позбавлення волі на території Російської Федерації”. За словами правозахисниці, 30 із них були ув'язнені вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У серпні правозахисники попереджали, що кількість насильницьких зникнень в анексованому Криму та на окупованих територіях України може значно зрости.

За 2014–2020 роки КримSOS зафіксувала 44 випадки насильницьких зникнень у Криму, 15 із них – люди, чия доля та місце перебування досі невідомі.

Liked the article?
Help us be even more cool!