ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кропивницькому журналіста не пустили на апаратну нараду в міськраді

29.10.2018, 11:30
Фото - скріншот з відео Дмитра Семенюка

Сьогодні, 29 жовтня, представник поліції охорони не пустив журналіста кропивницького видання “Утренний город” Дмитра Семенюка на ранкову апаратну нараду міського голови в Кропивницькій міській раді. Про це Дмитро Семенюк повідомив ІМІ.

За його словами, відмову пустити охоронець аргументував тим, що є розпорядження не пускати після того, як у залу засідань зайшов міський голова.

“Я прийшов на апаратну нараду міського голови. На вході стояв охоронець, сказав, що мене не пустить, бо вже 9-та година, міський голова вже зайшов. Я йому повідомив, що журналісти мають право заходити. Він відповів, що в нього є якесь розпорядження, яке видала йому керівниця справами виконавчого комітету Альвіна Бондаренко, того він пустити мене не може. Розпорядження він ніяке не показав”, - розповів журналіст.

Також він додав, що інших журналістів пустили, оскільки “вони прийшли до 9-ї години. Я прийшов о 9:02”.

Журналіст викликав поліцію та написав заяву про перешкоджання професійній журналістській діяльності.

“Я сказав йому, що я журналіст і що він порушує 171-шу статтю. Він мене не пустив, я викликав поліцію, приїхала слідчо-оперативна група, написав заяву, зараз чекаю, що то таке за розпорядження".

Як видно на оприлюдненому відео Дмитра Семенюка, охоронець відмову пускати аргументує словами: “Вказівка була від Альвіни Василівни Бондаренко. Після заходу мера в приміщення нікого не пускаємо”.

Журналіст спробував дізнатися у керівниці справами виконавчого комітету щодо вищезгаданого розпорядження. Та отримав витяг із Закону України “Про інформацію”.

Також Дмитро Семенюк повідомив, що міська рада відповіла й поліції, надавши роздрукований витяг із закону.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко вбачає в цьому випадку ознаки перешкоджання журналісту.

“Апаратна нарада, очевидно, не є колегіальним суб’єктом владних повноважень у розумінні Закону “Про доступ до публічної інформації”. Тому відкритою виконком міг її не робити. Але оскільки практика відкритості вже була впроваджена і питання лише у вчасності прибуття журналіста на захід, то питання в контексті кримінальної відповідальності за перешкоджання журналістській діяльності виникає. Його вирішення, зокрема, буде залежати від того, чи якимось офіційним документом регулюється, і якщо так, то як саме, процедура проведення апаратних нарад”, - зазначив юрист.

Як повідомляв ІМІ, 9 липня 2018 року кропивницького журналіста Дмитра Семенюка не пустили на засідання ранкової апаратної наради міського голови.

Працівники муніципальної дружини та Управління поліції охорони в Кіровоградській області блокували вхід до зали, мотивуючи свою поведінку запізненням журналіста на початок засідання.

10 липня 2018 року керівниця справами виконавчого комітету Кропивницької міської ради Альвіна Бондаренко закликала журналістів не запізнюватись на апаратні наради.

Liked the article?
Help us be even more cool!