ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кремлі наказали пропагандистам порівнювати війну в Україні з хрещенням Русі, а Путіна з Невським

01.08.2022, 18:03
Фото – depositphotos.com
Фото – depositphotos.com

У Кремлі підготували нові методички для провладних ЗМІ та політиків, у якій наказали проводити паралелі між війною в Україні, хрещенням Русі та Невською битвою.

Про це повідомляє російське видання “Медуза”, у розпорядженні якого опинилися дві методички, підготовлені в липні адміністрацією президента рф.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну в них пояснюється діями “колективного Заходу”, який уже майже тисячу років нападає на росію, щоб розділити її та заволодіти ресурсами країни, а також знищити православну віру.

У преамбулі останньої методички йдеться, що “хрещення стало основою зміцнення та єдності російської держави на сотні років наперед”, а “представники всіх народів Росії знову згуртувалися в протистоянні з безбожниками й захисті традиційних цінностей та права своїх дітей жити відповідно до них”.

Також у документі стверджується: як і хрещення Русі, війна в Україні закладає “державні засади” країни, а також “засади розвитку Росії на століття вперед”. Це відбувається, йдеться в методичці, завдяки “згуртуванню суспільства” навколо армії та “стратегічного курсу президента”. “Росія знову стала здатною до виконання своєї місії – захищати пригноблених”, – мовиться в тексті.

Водночас на початку війни Кремль пропонував звинувачувати “колективний Захід”, який упевнений у “власній винятковості”, а також “неповноцінності” православних.

Однією з цілей війни в Україні в документі проголошується “боротьба з безбожниками”, яких у тексті характеризують як “ґвалтівників, розбійників та вбивць”. Такими “безбожниками” в Кремлі пропонують називати й українських військових. Пропагандистам запропоновано розповідати, що ті “приносять жертви й вчиняють ритуальні вбивства” та використовують жінок і дітей як “живий щит”, а “укронацисти – відкриті сатаністи та послідовники людиноненависницьких культів”.

Ще більше аналогій у Кремлі знаходять між війною в Україні та Невською битвою. Спочатку автори документа пояснюють, що “колективний Захід” багато століть намагається розколоти росію. За версією Кремля, у різні часи цим “колективним Заходом” були: Тевтонський орден, Швеція, Річ Посполита, імперія Наполеона, Третій рейх і НАТО.

Проте, йдеться в методичці, всі атаки Заходу закінчуються однаково: “Суспільство об'єднується навколо національного лідера і, демонструючи мужність та героїзм на полі бою, дає відсіч загарбникам”. У Кремлі вимагають зазначати, що це нібито сталось і після перемоги в Невській битві, і після початку повномасштабної війни в Україні.

Один з розділів документа названо “Сила в правді!”, ці слова приписують Олександру Невському.

“За російськими воїнами була правда: вони захищали свій будинок, і тому перемога не могла не бути нашою”, – пишуть автори документа. У пунктах щодо війни в Україні про захист дому нічого не йдеться, але згадується, що російські солдати теж “упевнені у своїй правоті, бо вони продовжують справу своїх дідів та прадідів – добивають нацизм”.

У Кремлі зазначають, що зараз Захід, як і раніше, хоче знищити росію задля необхідних ресурсів. Але самі ці ресурси змінилися, зазначають автори методички. Якщо раніше це було саме населення, то тепер Заходу потрібні корисні копалини.

Як пише видання, усіма цими аргументами пропагандисти мають підвести читачів та глядачів до тези про те, що війна в Україні – це “упереджувальний удар”. Цю тезу вже використали і провладні ЗМІ, і сам Путін.

“Медуза” вже виявила кілька публікацій, у яких використовуються тези з методичок. Так, у тексті “Газети.ру” під назвою “Хрещення Русі та спецоперація в Україні: що спільного?” є абзаци, які просто скопійовано з методички. Наприклад, ідеться, що “Росія знову стала здатною до виконання своєї місії – захищати пригноблених”. Розповідається в ньому і про боротьбу росії з “безбожниками”.

Також схожий текст з'явився на провладному сайті “ФедералПрес”. А про схожість Невської битви та війни в Україні написав прокремлівський Regnum. 

За словами двох близьких до адміністрації путіна джерел “Медузи”, зараз у Кремлі намагаються знайти “моделі”, які могли б пояснити росіянам причини та цілі вторгнення в Україну. Джерела видання не відкидають, що подібні документи з інструкціями про інші історичні події з'являтимуться й надалі.

Liked the article?
Help us be even more cool!