ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кременчуці журналісти розробили рекомендації відкритості влади при перезапуску сайту міськради

02.08.2017, 15:11

У Кременчуці на Полтавщині ініціативна група журналістів «Відкритий доступ» надіслала чиновникам свої пропозиції з покращення сайту міської ради. Місцева влада хоче витратити на оновлення сайту міськради 500 тис. гривень, натомість журналісти переконані, що цієї суми досить, щоб зробити якісний продукт і вирішили надати свої рекомендації для покращення роботи сайту. Про це повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області.

Пропозиції нараховують 20 пунктів.

Кременчуцькі журналісти рекомендують місцевій владі розміщувати публічну інформацію у форматі відкритих даних (оpen-data); передбачити можливість кожному громадянину Кременчука написати листа міському голові, а також зателефонувати на мобільний у мерію, щоб були альтернативні зручні канали комунікації із владою; розміщувати вакансії на посади чиновників на видному місці, а не ховати їх по сторінках структурних підрозділів та ще ряд пропозицій. Все це активісти надіслали на ім'я міського голови Кременчука Віталія Малецького.

У коментарі регіональній представниці ІМІ одна із журналісток, яка розробляла пропозиції, координаторка  Ініціативної групи журналістів «Відкритий доступ» Лариса Гориславець розповіла, що таку думку обговорювали ще кілька років тому. Зараз, каже вона, ситуація змінилася.

– Спостерігаємо позитивну тенденцію, але покращення іде мляво. У квітні 2016 року, коли стартувала громадська кампанія "Відкритий доступ", 95% рішень виконкому було оприлюднено з порушенням терміну (не дотриманий термін – за 20 днів до ухвалення рішення), у травні 2017 року таких рішень 30%. Щодо проектів рішень сесії, то на початку моніторингу було 33% проектів з порушенням терміну оприлюднення, потім зменшилося до 15%, а в квітні 2017 року знову «скотилися» до 25%.

– Згуртуватися і діяти системно кременчуцьких журналістів навчили чеські активісти. У 2016 році ми побачили оголошення про конкурс від чеської ГО Несегнуті (Незалежний соціально-економічний рух), і там пріоритет – доступ до інформації. Тоді журналістка «Телеграфу» Тетяна Донченко написала проект (громадська кампанія, спрямована на відстоювання права на інформацію: щоб відповіді на запити давали письмово, усно; щоб проекти рішень сесії і виконкому оприлюднювали вчасно; щоб виконували Положення про Відкриті дані), а я подала заявку щодо декларацій.  З весни 2016 року ми почали «розхитувати» ситуацію з доступом до інформації в Кременчуці, – розповіла Лариса Гориславець.

Кременчуцькі журналісти, за словами Лариси Гориславець, подавали петиції, проводили спільний семінар мерії та активістів, моніторили сайт міської ради, відстежуючи, чи вчасно оприлюднюють проекти рішень виконкому та міської ради.

– Був суд з КП щодо ненадання декларації (досі «тягаємося» по судах), також проводили моніторинги оприлюднення проектів рішень сесії на сайті, – говорить журналістка.

В результаті у мерії визнали, що оприлюднювати інформацію у форматі відкритих даних треба, зробили розділ, але, як запевняє Лариса Гориславець, він для «відмазки».

–  Тоді мерія вже визнала: якщо робити правильно,  давайте змінювати сайт. Виділили гроші – 500 тисяч гривень.  Нам запропонували надати пропозиції, чого хочемо від влади, – каже Лариса.

Відповіді від міської ради і реакції на подані рекомендації журналісти поки що чекають.

ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!