ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кременчуці внаслідок обстрілу ТЦ "Амстор" загинула адвокатка, яка допомагала журналістам

08.07.2022, 14:01
Фото – фейсбук Тетяна Донченко
Фото – фейсбук Тетяна Донченко

У Кременчуці внаслідок російського ракетного удару по торговельному центру "Амстор" 27 червня загинула адвокатка Олена Дмитриченко, яка допомагала відстоювати свободу слова місцевим журналістам.

Про це повідомила журналістка з Кременчука Тетяна Донченко та розповіла представниці ІМІ. 

"Ми її втратили. Розумну, професійну, принципову, чесну… Можна багато писати про ділові якості адвокатки Олени Дмитриченко, життя якої обірвала рашистська ракета, скинута на "Амстор". Але чомусь мені згадується один нетиповий (як на роботу журналіста) момент зі співпраці. Олена, даючи коментарі для матеріалу, завжди сама казала: "Поставте моє фото". Чому нетиповий? Часто наші джерела (навіть професійні, публічні особи) категорично заявляють: "Не треба мене фотографувати". Олена навпаки. І вона чинила вірно, бо фото додавало їй впізнаваності. Вона себе любила – і це допомагало їй рости професійно та знаходити баланс між роботою і особистим життям. І ми її любили за те, якою вона була”, – написала Тетяна Донченко.

Як розповіла Тетяна Донченко представниці ІМІ, Олена була принциповою. 

"Коли в Кременчуці були зачинені дитсадки через затяжні ремонти, причиною яких стало знову ж таки непрозоре рішення влади про вибір підрядника, Олена виходила на батьківські мітинги. Нині її молодшій доньці чотири роки. Родина була успішною і, напевне, могла б вирішити проблему самотужки – але їй було важливе право громади на дошкільну освіту. І вона на цих мітингах захищала це право", – розповіла вона. 

Також Тетяна Донченко згадала, що Олена допомагала готувати матеріали на теми, близькі людям.

"Наприклад, комунальні тарифи, позови споживачів щодо неякісних послуг, взаємодія громадянина та влади. Коли у 2015 наша ініціативна група з ГО "Європейський клуб" започаткувала проєкт "Відкритий доступ", Олена погодилася брати участь як юристка. "Відкритий доступ" – це про відкритість влади та про порядок ухвалення нею рішень. Адже до цього частина рішень оприлюднювалася мерією Кременчука лише формально, з порушенням термінів ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Навіть ті рішення, які безпосередньо впливали на життя громади. Одне з таких – про порядок відкритих слухань щодо комунальних тарифів. Цей порядок фактично нівелював права громади на обговорення. Журналістка Лариса Гориславець звернулася до суду, позов допомогла скласти Олена Дмитриченко", – розповіла журналістка. 

Нагадаємо, 27 червня російські окупанти вдарили ракетами по торговельному центру "Амстор", де на той момент перебувало понад тисячу людей. Будівля, яку називали найбільшим торговельним центром у Кременчуці, зруйнована вщент. 

6 липня провели в останню путь шістьох загиблих внаслідок ракетного удару в ТЦ "Амстор", серед яких і Олена Дмитриченко.

Liked the article?
Help us be even more cool!