ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані від 6 січня не можуть знайти журналіста, що висвітлював протести

19.01.2022, 12:09
Фото – Радіо Азаттик
Фото – Радіо Азаттик

Від 6 січня залишається невідомим місце перебування журналіста Махамбета Абжана, який зник під час протестів у Казахстані. Про це повідомляє Радіо Азаттик, місцева редакція Радіо Свобода, з посиланням на дружину кореспондента Гульзіру Дуйсембаєву.

“Адвокат скерував запит до МВС. У поліції сказали, що його не затримували. Але ми хочемо отримати офіційну письмову відповідь. Наші подальші кроки залежатимуть від того, що буде сказано у відповіді. Ми проконсультуємося з адвокатом”, – сказала дружина журналіста.

Махамбет Абжан висвітлював 4 січня антиурядові протести в столиці Казахстану.

У соцмережах він повідомляв, що в ніч на 5 січня до його будинку прийшли співробітники поліції. Він відмовився відчиняти двері, після чого у квартирі відімкнули електрику та інтернет. Дружина Абжана каже, що поліція погрожувала застосуванням газу. Після цього Махамбет Абжан закликав колег та правозахисників приїхати до нього та висловити підтримку.

Також дружина журналіста повідомила, що поліцейські в ніч на 6 січня стояли біля дверей квартири та вимагали відкрити. Вдень 5 січня журналіст вийшов із дому. 

Затримано Абжана чи ні – невідомо. 12 січня поліція заявила, що не затримувала Абжана.

Дружина Абжана каже, що чоловік поки не перебуває в офіційних списках зниклих безвісти осіб.

За  даними МВС Казахстану, під час протестів в країні було затримано майже 10 тисяч осіб; загинули не менш ніж  225 осіб, включно з 19 силовиками.

Liked the article?
Help us be even more cool!