ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані до поліції викликали активіста, що хотів вшанувати убитого в Києві Айдоса Садикова

У міста Алмати (Казахстан) місцевого активіста Абзала Достіярова 4 липня викликали до районного управління поліції, який разом із однодумцями планували вшанувати пам’ять вбитого казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова, повідомляє Радіо Свобода. 

Акція мала відбутися у сквері “Карагайли” в Алмати. Представник поліції у коментарі казахській службі Радіо Свобода/Азаттик підтвердив, що Абзала Достіярова викликали на “профілактичну бесіду”.

Казахстанський активіст Абзал Достіяров, фото – Радіо Свобода

Пізніше активіста, який прийшов до поліції з адвокатом, відпустили.

За словами соратників опозиціонера, одразу після оголошення акції сквер, де планувалося вшанувати пам’ять Садикова, оточили поліцейські. Активісти повідомили, що всередину паркової зони їх так і не пропустили через роботу спецтехніки. Співробітник поліції заявив репортеру Радіо Свобода, що на території скверу нібито відбуваються роботи із благоустрою.

2 липня в Казахстані ненадовго був затриманий Орінбасар Жанібек: він вимагав організувати похорон Садикова на його батьківщині в Казахстані.

Замах на Садикова

Замах на Айдоса Садикова стався 18 червня 2024 року в Шевченківському районі Києва – невідомий вистрілив у журналіста.

Слідчі Головного управління Національної поліції в Києві розпочали досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство Садикова.  

20 червня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що казахстанські держоргани готові приєднатися до розслідування замаху на вбивство в Києві казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова.

24 червня дружина Айдоса Садикова Наталія повідомила, що лікарі дають 0,01%, що з її чоловіком усе буде гаразд. За її словами, зараз Айдос у реанімації в глибокій комі.

25 червня Офіс генерального прокурора повідомив, що розпочав екстрадиційну процедуру щодо підозрюваних у замаху на вбивство Садикова.

2 липня вночі Айдос Садиков помер. Дружина журналіста Наталія заявила, що смерть Айдоса на совісті президента Казахстану.

Того ж дня, 2 липня, Київська міська прокуратура повідомила про зміну статті для підозрюваних у замаху на казахського журналіста Айдоса Садикова, оскільки він помер.

Айдос Садиков разом із дружиною вів власний YouTube-канал “БАСЕ”, де, зокрема, критикував владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їхнього придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване “розпалювання ворожнечі”.

Останнє відео на його каналі опубліковано 18 червня. Воно має назву “Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу”.

Liked the article?
Help us be even more cool!