ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Івано-Франківську вже понад 90 людей хочуть стати мовними інспекторами

В Івано-Франківську 90 людей заповнили анкети, щоб стати мовними інспекторами. Наймолодшому з них 20 років, найстаршому – 73. Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Серед кандидатів є активісти всеукраїнського товариства “Просвіта” й жіночої громадської організації “Союз українок”.

“Ми їх обов’язково представимо. Анкети ще надходять. Найперше активісти пройдуть співбесіду, потім – навчання, яке триватиме кілька днів. Ми розуміємо, що ці люди мають діяти так, щоб ворог не зміг це використати проти нас”, – зазначив Марцінків.

За його словами, “мовні волонтери” нікого не каратимуть, бо не матимуть таких повноважень.

“На законодавчому рівні це не передбачено. Хоча в таких країнах, як Естонія, Латвія, ці інспектори можуть карати за мову”, – зауважив міський голова.

Передісторія

10 вересня Руслан Марцінків повідомив, що в Івано-Франківську планують запровадити нову громадську ініціативу – мовних інспекторів. Станом на 19 вересня заявки на мовних інспекторів подали 74 людини.

Після озвучення такої ініціативи російська пропаганда поширила в соцмережах фейк про побиття в Івано-Франківську чоловіка, який став “мовним інспектором”.

Також Руслан Марцінків нагадав, що в місті вже діє програма українізації пам’яті Ірини Фаріон. Він закликав містян долучатися до мовних курсів. 

2 серпня 2024 року Івано-Франківська міська рада затвердила програму українізації пам’яті Ірини Фаріон.

Liked the article?
Help us be even more cool!