ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Хмельницькому викрили хакера, який створив VPN-сервіс для обходу санкцій РНБО

У Хмельницькому кіберполіцейські спільно зі слідчими Нацполіції та СБУ викрили хакера, який створив VPN-сервіс для доступу до понад 48 млн ІР-адрес російського сегмента інтернету в обхід санкцій Ради національної безпеки та оборони, повідомила пресслужба кіберполіції.

За даними слідства, щоденний обсяг мережевого трафіку перевищував 100 гігабайтів.

Щоб налаштувати інтернет-трафік з тимчасово окупованими територіями України та Росією чоловік створив автономне серверне приміщення у своїй квартирі.

Викриття хакера в Хмельницькому. Фото – пресслужба Нацполіції

Також він орендував сервери на території Німеччини, Франції, Нідерландів та Росії. Завдяки цьому спецслужби росіян мали технічну можливість доступу до інформації про всіх користувачів VPN-сервісу.

“Свій сервіс чоловік рекламував у власних телеграм-каналах і тематичних спільнотах, а також на всесвітньо відомому ІТ-ресурсі, де позиціонував себе у якості розробника проєктів та підшукував однодумців”, – розповіли в кіберполіції.

Вдома в хакера та його потенційних спільників правоохоронці провели обшук, виявили та вилучили серверне обладнання, компʼютерну техніку, мобільні телефони. У кіберполіції зауважили, що на них є докази незаконної діяльності ділків.

Чоловікові повідомили про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних систем та мереж. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років.

Наразі поліцейські аналізують масив інформації з вилучених гаджетів для встановлення спільників хакера та джерел фінансування його “бізнесу”. Відпрацьовується версія співпраці хакера з агентами Росії.

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2024 року кіберполіцейські затримали 25-річного жителя міста Камʼянське (Дніпропетровська область), який зламав близько 10 тисяч електронних поштових скриньок людей. Він викрав їхні персональні й фінансові дані та продавав їх.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!