ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Грузії щонайменше п'ять опозиційних журналістів заявили про стеження за ними

28.09.2021, 10:35
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

У Грузії щонайменше п’ять журналістів заявили, що за ними стежили в країні, про що стало відомо через витік інформації. 

Про це повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів” (RSF).

Витік тисячі документів із записами розмов стався вночі 12 вересня, і особа, що стоїть за витоком, називає себе колишнім службовцем Держаної служби безпеки. Стеження начебто стосувалося духовенства Грузинської православної церкви, проте дипломати, активісти та журналісти стали також його об’єктами.

Зокрема, про стеження заявили журналісти з критичних до влади ЗМІ: голова відділу новин телекомпанії Пірвелі Нодар Меладзе, репортер телеканалу “Формула” Ніно Вардзелашвілі, ведуча телеканалу Мтаварі Архі Ека Квесітадзе, її колега Нінія Какабадзе, колишній редактор інтернет-видання On.ge Джела Бочікашвілі тощо.

За їхніми словами, деякі з їхніх розмов, приватних та професійних, фігурували в цих оприлюднених “звітах з питань безпеки”. 

“Репортери без кордонів” закликають владу Грузії “припинити безпрецедентне стеження та забезпечити, щоб розслідування, що відкрила прокуратура 14 вересня, було повністю прозорим та незалежним”. 

“Це стеження, якщо справжність його буде підтверджено, викликає надзвичайну стурбованість через його масштаб, а також є нелегальним та неприйнятним явищем”. Попередні розслідування справ стеження приводили в нікуди. З огляду на серйозність справи ми сподіваємося цього разу на швидкі результати”, – зазначила голова служби Східної Європи та Середньої Азії  Жанна Кавельє.

Нагадаємо, 2 жовтня в Грузії відбудуться місцеві вибори. Грузія посідає 60-те місце в переліку зі 180 країн Всесвітнього індексу свободи слова від RSF.

Liked the article?
Help us be even more cool!