ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Греції керівник розвідки пішов у відставку через скандал із прослуховуванням журналіста

05.08.2022, 17:02
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Керівник розвідувальної служби Греції пішов у відставку через скандал із прослуховуванням журналіста CNN Greece.

Про це повідомили 5 серпня в офісі прем’єр-міністра, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Керівник розвідувальної служби EYP Панагіотіс Контолеон подав у відставку "після помилкових дій, виявлених під час законних процедур прослуховування телефонних розмов", заявили в канцелярії прем'єр-міністра.

Раніше цього тижня двоє депутатів розповіли агентству на умовах анонімності, що Контолеон визнав під час засідання парламентського комітету 29 липня факт шпигунства його службою за фінансовим журналістом Танасісом Кукакісом, який працює на CNN Greece.

Це закрите слухання було скликане після того, як лідер соціалістичної опозиційної партії "Загальногрецький соціалістичний рух" подав скаргу до вищої прокуратури про спробу прослуховування його мобільного телефону програмним забезпеченням для стеження.

В окремій заяві канцелярія прем'єр-міністра заявила, що головний помічник прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса, його генеральний секретар Григоріс Дімітріадіс, також подав у відставку, не повідомляючи додаткових подробиць. EYP звітує офісу прем’єр-міністра.

Уряд заявив, що грецька влада не використовує шпигунського програмного забезпечення, яке нібито використовувалося для стеження за Кукакісом, і не веде бізнесу з компаніями, які його продають.

У квітні грецький прокурор почав розслідування заяви Кукакіса про те, що його смартфон був заражений програмним забезпеченням для стеження.

Як повідомляв ІМІ, у липні 2021 року німецькі ЗМІ опублікували результати журналістського розслідування "Проєкт Pegasus". Згідно з ним влада авторитарних держав і різні спецслужби могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, розроблену ізраїльською фірмою NSO Group.

Водночас NSO Group заявила, що клієнти фірми – це лише офіційні державні організації, які використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами та викрадачами дітей.

Liked the article?
Help us be even more cool!