ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Гонконгу вийшов останній наклад продемократичної газети Apple Daily

25.06.2021, 10:02
Фото – time.com
Фото – time.com

У Гонконгу вийшов останній наклад найбільшої продемократичної газети Apple Daily, яка підтримувала продемократичні протести й критикувала політику Пекіна. Газета проіснувала 26 років і оголосила про закриття через тиск китайської влади. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Жителі Гонконгу вишикувалися в довгі черги до кіосків, щоб купити останній випуск.

У середині червня 2021 року в офісах видання пройшли масові обшуки. Видання звинуватили в порушенні закону про національну безпеку. Після обшуку поліція затримала головного редактора і п’ятьох співробітників видання за підозрою в "змові з іноземною державою для створення загрози національній безпеці". Активи компаній, пов’язаних із газетою, на суму в кілька мільйонів доларів заблокували за рішенням суду.

Власник газети, медіамагнат і мільярдер Джиммі Лай наразі відбуває ув’язнення за кількома вироками, зокрема за участь у продемократичних протестах 2019 року. Йому висунуто й інші звинувачення згідно із законом про національну безпеку, зокрема змову з іноземною країною.

Понад 100 людей були заарештовані через закон про національну безпеку, який спрямований проти спроб відділитися від Китаю, оскаржити чинну владу, тероризм та змови з іноземними службами, та передбачає довічне ув’язнення як найсуворішу санкцію.

Колишня британська колонія Гонконг є частиною Китаю в межах принципу "одна країна, дві системи", тобто місто має власну правову систему та права, включно зі свободою слова та свободою преси.

Багато громадян у Гонконгу, а також правозахисні організації та західні демократії звинувачують Пекін у знищенні цих свобод і автономії останніми роками, особливо після масових антиурядових акцій протесту в Гонконзі у 2019 році, під час яких були заарештовані тисячі людей.

У червні 2020 року Пекін запровадив для Гонконгу закон про національну безпеку, внаслідок чого найпомітніші продемократичні політики й активісти опинилися або у в'язницях, або у вигнанні.

Liked the article?
Help us be even more cool!