ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Гаазі розпочався трибунал у справах убитих журналістів – "Репортери без кордонів"

02.11.2021, 11:05
Фото - AP
Фото - AP

Сьогодні, 2 листопада, у Міжнародний день протидії безкарності за злочини проти журналістів, у Гаазі розпочав роботу Народний трибунал щодо вбивства представників медіа, очолюваний Free Press Unlimited (FPU), Комітетом захисту журналістів (CPJ) та організацією “Репортери без кордонів” (RSF).

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на RSF.

Рівень насильства проти журналістів зростає у всьому світі: з 1992 року у світі вбили понад 1,4 тис. журналістів, у восьми з десяти випадків вбивці не були покарані. Народний трибунал заснований трьома провідними міжнародними правозахисними групами, щоб притягнути уряди, які не змогли забезпечити ефективне розслідування злочинів проти медійників, до відповідальності, уточнюється в повідомленні.

Робота трибуналу розрахована на шість місяців, з 2 листопада 2021 року до 3 травня 2022-го, коли відзначається Всесвітній день свободи преси. Протягом цього часу відбудеться п’ять засідань. На перше запрошені тринадцять свідків, які даватимуть свідчення про моделі насильства, причини безкарності та відповідальності держав.

Головний прокурор, відомий міжнародний юрист з прав людини Альмудена Бернабеу офіційно передасть обвинувальний акт до колегії суддів. Документ містить звинувачення проти урядів Шрі-Ланки, Мексики та Сирії за неспроможність забезпечити правосуддя за вбивства журналістів Ласанти Вікрематунге, Мігеля Анхеля Лопеса Веласко та Набіля Аль-Шарбаджі.

Під час трибуналу сотні учасників з усього світу почують свідчення лідерів боротьби за свободу преси, включно з лауреатом Нобелівської премії миру та відомою журналісткою Марією Ресса, про погрози, з якими вони стикаються у своїй роботі. Серед інших свідків – журналіст і син вбитої мальтійської журналістки Метью Каруана Галіція – Метью Каруана Галіція, колега вбитого словацького журналіста Яна Куцяка, журналістка-розслідувачка Павла Голцова та наречена вбитого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі – Хатідже Ченгіз.

Як повідомляв ІМІ, за останні 10 років у світі були вбиті 278 журналістів, і у 226 випадках ніхто не був покараний, йдеться у доповіді Комітету захисту журналістів “Індекс безкарності 2021” від 28 жовтня. За 81% вбивств журналістів, скоєних за останні 10 років, ніхто не поніс покарання.

2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, медійні та правозахисні організації України закликали уряд та правоохоронні органи проводити ефективні і прозорі розслідування злочинів проти журналістів, а також реформувати правоохоронні органи та здійснити судову реформу, щоб унеможливити безкарність.

Liked the article?
Help us be even more cool!