ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Данії заборонили спалювати Коран

Парламент Данії погодив поправки до законопроєкту, що забороняють спалювати примірники Корану в громадських місцях.

Про це повідомляє Reuters, передає Громадське радіо.

Заборону підтримали 94 депутати. Проти проголосували 77 парламентарів. Оновлений закон набуде чинності 14 грудня.

У серпні уряд Данії підготував законопроєкт про заборону спалювання примірників Корану та інших релігійних книг, наприклад Біблії чи Тори. Для цього в законі планують розширити вже наявний розділ, який серед іншого забороняє спалювати прапори інших держав. Порушників планують карати штрафами або позбавленням волі на строк до двох років.

Критики цього рішення у Швеції та Данії стверджують, що будь-які обмеження щодо критики релігії, включно зі спаленням Корану, підривають ліберальні свободи.

Центристський уряд Данії стверджував, що нові правила матимуть лише незначний вплив на свободу слова і що критика релігії іншими способами залишаться законною.

Водночас у сусідній Швеції політики також заявляли, що шукають шляхи юридично заборонити осквернення Корану й пом’якшити напругу в суспільстві після погроз, через які посадовці з питань безпеки були змушені підняти рівень терористичної загрози в країні.

У червні 2023 року Шведський центр проти насильницького екстремізму (CVE) закликав уряд країни внести зміни до закону про громадський порядок, щоб забезпечити можливість заборонити такі публічні заходи, як спалення Корану, якщо вони загрожують національній безпеці.

У червневому рішенні апеляційний суд Швеції заявив, що для того, щоб поліція могла відхилити заяву про проведення акції зі спалення Корану, необхідні конкретні ризики, пов'язані з нею, але загальне зростання загрози тероризму по всій Швеції не має впливати на цю оцінку.

Біженець з Іраку Салван Моміка спалив Коран у Стокгольмі. Цю акцію дозволили через два тижні після того, як шведський апеляційний суд відхилив заборону поліції на протести зі спаленням Корану, коли мусульманську священну книгу спалили біля посольства Туреччини в січні.

Такі країни, як Ірак, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати і Марокко, викликали шведських послів на знак протесту проти інциденту зі спаленням Корану.

Liked the article?
Help us be even more cool!