ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Чернігові телеканал випустив фільм про голову ОВА. Той назвав його “брудним”

19.09.2024, 13:08
Павло Пущенко
Скриншот ІМІ з фільму "Дитинця"

Чернігівський міський телеканал “Дитинець” увечері 18 вересня випустив фільм “Чаус: 3 роки на посаді”. У фільмі журналісти підняли питання відсутності публічного звіту голови Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса за три роки своєї роботи на посаді та зібрали звинувачення від політичних опонентів на адресу голови ОВА. 

Про це повідомляє регіональний представник Інституту масової інформації, який подивився фільм.

Зокрема, у фільмі йдеться про гуманітарну допомогу, яка надійшла адміністрації під час облоги міста, але нібито так і не була передана людям і просто зіпсувалася. Також в матеріалі згадуються про звинувачення, що Чаус використовував дорогий позашляховик, який був вилучений з салону на потреби Збройних сил України, про дозволи на виставки зброї та виставку дронів у драматичному театрі, куди у серпні 2023 року влучила російська ракета і загинуло семеро людей.

Окрім того, “Дитинець” згадує і сімейні перипетії голови ОВА, які виносить на широкий загал.

В свою чергу, В’ячеслав Чаус на своїй фейсбук-сторінці назвав цей матеріал “брудним фільмом” і вважає це відповіддю на відмову закрити корупційні провадження щодо колишнього міського голови Чернігова Владислава Атрошенка (телеканал “Дитинець” пов'язують з Атрошенком – ред.).

“Кілька тижнів тому колишній мер Чернігова Атрошенко передавав мені сигнали і прохання про зустріч. Мова йшла про прохання закрити кримінальні провадження про крадіжки коштів бюджету Чернігова на ремонтах шкіл, садків, масштабну корупцію на “Чернігівводоканал”, дерибан землі через “Чернігівбудінвест”. І також – відкликати позов Чернігівської ОВА щоб його родичі могли почати будівництво в Ялівщині. Взамін пропонували визнати, що історію про гуманітарку вигадали журналісти, а телеканали “Дитинець” та “Новий Чернігів” будуть знімати сюжети про ОВА в позитивному ключі”, – написав Чаус.

За його словами, він відповів категоричною відмовою і у відповідь почув натяк, що буде “чорнуха” та публікації, у тому числі і про його родину.

“Брудний “фільм” на підконтрольному Атрошенко телеканалі “Дитинець” – це напевно, відповідь за відмову закрити корупційні справи. Фільм подивився. Позицію не змінив”, – зазначив В’ячеслав Чаус.

Нагадаємо, у Чернігові майже два роки триває протистояння між чернігівськими міською радою та військовою адміністрацією. Міську військову адміністрацію в Чернігові створили у лютому 2023 року. Це відбулося після відсторонення з посади міського голови Владислава Атрошенка за адміністративне правопорушення на підставі рішення Львівського апеляційного суду. Відтоді міськраду очолює її секретар Олександр Ломако. Начальником Чернігівської міської військової адміністрації за поданням очільника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса призначено полковника запасу ЗСУ, командувача обороною Чернігова у 2022 році Дмитра Брижинського.

Відтоді структури працюють паралельно. Взаємодія їхніх керівників супроводжувалася судовими позовами та публічними звинуваченнями опонента в корупції, тиску, бездіяльності й блокуванні рішень. Гучні та часто агресивні заяви сторін з нібито дискредитувальними фактами з'являються в соцмережах, звідки їх “підхоплюють” окремі медіа.

Низка чернігівських медіа та пабліків у соцмережах уже понад півтора року втягнута у протистояння між чернігівськими міською радою та військовою адміністрацією, зазначає регіональний представник ІМІ. 

У медійному протистоянні на боці міської влади виступають, зокрема, телеканал “Дитинець” (який пов'язують з колишнім міським головою Чернігова Владиславом Атрошенком), комунальне телебачення “Новий Чернігів” (що фінансується з міського бюджету), паблік “Чернігівський кисіль”. Також до інформаційного протистояння залучена й офіційна структура – пресслужба Чернігівської міської ради, яка передруковує звинувачувальні дописи з телеграм-сторінки Олександра Ломака на офіційному сайті ради та офіційній сторінці ради у фейсбуці.

Натомість лояльних до військової адміністрації медійних ресурсів значно менше: сайт “Час Чернігівський” та окремі пабліки в соціальних мережах.

Детальніше про політичне протистояння в Чернігові та втягування місцевих медіа в ІМІ досліджував в матеріалі “Конфлікт “двовладдя” в Чернігові: яку участь в цьому беруть локальні медіа”.

Liked the article?
Help us be even more cool!