ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Броварській міськраді відмову у запиті пояснили тим, що рішення здали в архів

01.11.2017, 16:00
Фото - "Ні корупції!"

У Броварській міській раді Київської області блогеру сайту “Ні корупції!” Дмитру Карпію перестали надавати на запити копії архівних документів. Про це він написав на сайті “Ні корупції!”.

Як пише Карпій, він, як журналіст чи активіст, неодноразово подавав запити до Броварської міськради з проханням надати ті чи інші копії рішень органу. Певний час броварський орган місцевого самоврядування надавав копії документів, які вже були передані до архіву. Адже архівний відділ є структурним підрозділом Броварської міської ради.

У вересні блогер подав декілька запитів на документи, які стосуються виділення земельних ділянок і житла родині судді Броварського міськрайонного суду Володимира Сердинського. За тиждень до отримання відповідей саме вийшло розслідування про статки цього місцевого можновладця.

Проте Броварська міська рада відмовилась надавати власні рішення за 2002, 2006 та 2008 роки відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”, згідно з якими родина держслужбовців отримувала рухоме й нерухоме майно.

Таку відповідь чиновники пояснили тим, що документи були передані до архівного відділу і тепер відносяться до Національного архівного фонду. Тому їхнє використання регулюється не законом “Про доступ до публічної інформації”, а законами “Про звернення громадян” та “Про національний архівний фонд та архівні установи”.

Як зазначила блогеру юристка Центру демократії та верховенства права Христина Буртник, наразі в Україні досить складна ситуація із доступом до рішень влади та органів місцевого самоврядування, які були передані до архівних установ.

За її словами, у п. 1 ст. 1 Закону “Про доступ до публічної інформації” вказано, що публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Як зауважує правниця, багато розпорядників інформації скористались можливістю і передали документи в архів, таким чином закривши до них доступ.

Водночас судова практика в цьому питанні є досить різною. Ця проблема вирішується шляхом внесення змін у законодавство. Але на сьогодні зарано говорити, що такі зміни будуть ухвалені найближчим часом, констатує Христина Буртник.

Дмитро Карпій оскаржуватиме відмову міськради в суді.

Liked the article?
Help us be even more cool!