ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Болгарії парламент планує ввести квоти на болгарську музику в телерадіоефірі

08.07.2022, 11:04
Фото: ThinkStock
Фото: ThinkStock

У Болгарії парламент планує запровадити квоти на болгарську музику в ефірі державного телебачення та радіо.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Euractiv.

Зміни до закону з пропозицією квот висунула націоналістична проросійська антизахідна партія “Відродження”, і напередодні їх схвалив Комітет парламенту з питань культури та ЗМІ. Із 12 членів комітету, які проголосували, 10 були за, двоє депутатів утрималися.

Законопроєкт передбачає, що не менш ніж 60% часу Болгарського національного радіо з 6-ї ранку до 8-ї вечора має бути відведено для музики болгарською мовою, створеної болгарськими композиторами та авторами. 

Музика іншими мовами, створена болгарськими авторами, не захищається цим законом.

Не менш як половину загального річного часу, відведеного для трансляції музики Болгарським національним телебаченням, має бути присвячено музичним творам болгарською мовою, створеним болгарськими композиторами.

Принаймні 10% музичних творів мають бути “новими”, тобто не транслюватися на національному суспільному телерадіомовленні понад п'ять років тому.

Як пише видання, два роки тому було проведене опитування, згідно з яким 72% громадян Болгарії хочуть, щоб у ЗМІ звучало більше пісень болгарською мовою. Близько 43% респондентів зазначали, що їм найбільше подобається слухати болгарську музику.

У разі ухвалення законопроєкту квоти набудуть чинності з 1 січня 2023 року. Комісія з питань захисту конкуренції дала негативний висновок щодо запропонованих змін.

Як повідомляв ІМІ, 19 червня Верховна Рада заборонила використання російських пісень на радіо і ТБ та їхнє публічне виконання, ухваливши законопроєкт №7273-д. Цей законопроєкт забороняє на території України, зокрема, публічне виконання, показ та демонстрацію фонограм, відеограм та музичних кліпів артистів, які є або були у будь-який період після 1991 року громадянами росії. Водночас заборона не застосовуватиметься на російських співаків, які засуджують агресію росії проти України. Відповідний перелік виконавців вестиме й оновлюватиме Апарат Ради національної безпеки та оборони.

Також забороняються гастролі музикантів, які є громадянами росії, крім тих, що внесені до “білого списку”.

Проєкт закону крім іншого передбачає збільшення до 40% частки пісень державною мовою на радіо, а також збільшення до 75% добового обсягу ведення передач, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!