ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі журналіста-розслідувача Дениса Івашина засудили до 13 років та одного місяця колонії

14.09.2022, 17:45
Фото – Вясна
Фото – Вясна

У Білорусі журналіста газети “Новы час” та міжнародної спільноти InformNapalm Дениса Івашина засудили до 13 років та одного місяця позбавлення волі.

Таке рішення ухвалив 14 вересня Гродненський обласний суд, повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Вирок Івашин відбуватиме в колонії в умовах посиленого режиму. Також суд оштрафував його на 4800 рублів. 

Крім того, Івашин, який утримується за ґратами вже півтора року, має виплатити моральну компенсацію дев'ятьом потерпілим – по 2000 рублів кожному. 

Він звинувачувався за ст. 365 (втручання в діяльність співробітника внутрішніх справ) та ч. 1 ст. 356 Кримінального кодексу (державна зрада). 

Суд тривав місяць у закритому режимі, оскільки на процесі “розглядали дані, що становлять державну таємницю”. 12 вересня Івашин виступив з останнім словом, але громадськість його не змогла почути через те, що процес проходив у закритому режимі.

Денис Івашин публікував розслідування на сайті InformNapalm та в газеті "Новы час". Він розповідав, як журналісти ідентифікували колишніх співробітників українського спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розгонах білоруських протестів у лавах білоруського ОМОНу. 

Нагадаємо, 12 березня 2021 року в місті Гродно (Білорусь) співробітники КДБ затримали журналіста міжнародної спільноти InformNapalm Дениса Івашина та вивезли в невідомому напрямку. 

Пізніше журналіст InformNapalm Роман Бурко повідомив у твіттері, що його утримували в місцевій в’язниці №1 за адресою вул. Кірова, 1.

15 березня затриманому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці за звинувачення у втручанні в діяльність працівника внутрішніх справ.

У червні 2021 року в Івашина стався серцевий напад під час перебування в одиночній камері.

У листопаді 2021 року Денису Івашину висунули додаткове звинувачення – в державній зраді.

Liked the article?
Help us be even more cool!