ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У журналіста InformNapalm у білоруському карцері стався серцевий напад

29.06.2021, 16:05
Фото: БАЖ
Фото: БАЖ

У Білорусі в заарештованого журналіста InformNapalm Дениса Івашина в карцері стався серцевий напад. Про це 28 червня повідомила його мати Людмила Івашина на своїй сторінці у фейсбуку, передає ZMINA.

“Я сьогодні дізналася, що в Дениса був серцевий напад під час перебування в одиночній камері. Такого ще не було. Не дивно, адже в камері “парильня” : вікна закрито, вентилятора немає. Все це називається словом “катування”, – написала вона.

Жінка висловила впевненість, що “рано чи пізно катам доведеться відповідати перед законом”, а також звернулася до родичів ув’язнених, щоб ті обов’язково зберігали всі копії кореспонденції, квитанції про рекомендовані листи тощо, бо все це “буде потрібно в судах за іншого уряду та іншої судової системи”.

Згодом у коментарі Радіо Свобода Івашина повідомила, що Денису зробили ЕКГ і дали відповідні ліки. Вона висловила сподівання, що її син перебуватиме під наглядом лікарів і нічого поганого з ним не станеться.

Івашина затримали співробітники КДБ та вивезли в невідомому напрямку в Гродні (Білорусь) 12 березня.

Пізніше журналіст міжнародної спільноти InformNapalm Роман Бурко повідомив у твіттері, що його утримували в місцевій в’язниці №1 за адресою вул. Кірова, 1.

13 березня дружина журналіста Ольга Івашина уточнила, що його затримали нібито в межах кримінальної справи.

15 березня затриманому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці.

На думку Бурка, такі дії КДБ Білорусі пов’язані з активною журналістською діяльністю Івашина. У 2014 році він був активним учасником Революції гідності в Україні, згодом долучився до InformNapalm як OSINT-розслідувач та перекладач. Пізніше став головним редактором білоруськомовної версії ресурсу.

Івашин займався власними розслідуваннями, перекладав на білоруську мову дослідження спільноти про військову агресію Росії проти України тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!