ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі затримали журналіста, який засумнівався в офіційних даних про коронавірус в країні

27.03.2020, 11:15
Фото - euroradio.fm
Фото - euroradio.fm

У Білорусі 25 березня співробітники Департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю затримали головного редактора онлайн-видання “Ежедневник” Сергія Сацуку, який опублікував колонку, у якій засумнівався в достовірності офіційних даних про поширення коронавірусу в країні.

Про це повідомляється на сайті Білоруської асоціації журналістів (БАЖ).

Колонка “Хто сіє паніку навколо коронавірусу, президент або сайти і канали?” вийшла 23 березня на сайті “Ежедневника”. 

Як повідомляє БАЖ, приводом для затримання стало нібито отримання Сергієм Сацукою грошових коштів для здійснення журналістських розслідувань його онлайн-виданням понад рік тому. Ці кошти йому інкримінуються як “хабар” за ч. 2 ст. 430 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (одержання хабара, за що передбачено покарання на строк від трьох до десяти років позбавлення волі).

Також журналіст писав про корупцію в системі охорони здоров'я Білорусі.

Сергій Сацук займається журналістськими розслідуваннями. Одним з його гучних розслідувань була серія публікацій в його виданні про корупцію в системі охорони здоров'я Білорусі. Пізніше щодо низки високопоставлених посадових осіб Міністерства охорони здоров'я були винесені обвинувальні вироки за корупційну діяльність.

У серпні 2019 року Сергій Сацук в інтерв'ю БелаПАН заявив, що отримував погрози через свою журналістську діяльність. 

“Затримання відомого журналіста і виклики на допити співробітників “Ежедневника” можуть призвести до залякування журналістів і розвитку самоцензури в ЗМІ, які висвітлюють суспільно значущі проблеми (в тому числі корупцію і поширення коронавірусу в Білорусі)”, - заявляє БАЖ.

Liked the article?
Help us be even more cool!