ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі затримали журналіста телеканалу "Настоящее время"

14.12.2020, 10:17
Фото – Courtesy Foto
Фото – Courtesy Foto

У Білорусі затримали журналіста телеканалу “Настоящее время” (проєкт Радіо Свобода та “Голосу Америки”) Романа Васюковича і потім відпустили, відібравши його ноутбук, повідомляє Радіо Свобода.

За словами Васюковича, увечері 11 грудня його затримали на летовищі Мінська, коли він повертався з робочого відрядження до Києва. Працівники прикордонної служби, які затримали його, вилучили в нього ноутбук і документи, не пояснивши причини своїх дій. Потім журналіст на пів години зник зі зв’язку.

Згодом його відпустили, а ноутбук вилучили, як пояснили білоруські силовики, “для перевірки на екстремізм”.

Роман Васюкович останні кілька місяців активно висвітлює масові протести в Білорусі проти, як вважають, масових фальсифікацій на президентських виборах.

У жовтні Міністерство закордонних справ Білорусі позбавило журналістів телеканалу “Настоящее время”, як і всіх інших закордонних засобів інформації, акредитації в цій країні. Без цього документа репортери формально не можуть працювати в Білорусі. Кілька десятків журналістів уже були засуджені до адмінарештів на кілька діб чи штрафів за звинуваченнями в “порушенні порядку організації або проведення масових заходів”.

7 серпня 2020 року трьох кореспондентів телеканалу “Настоящее время” Ірину Ромалійську, Юрія Баранюка й Івана Гребенюка, які висвітлювали президентські вибори, депортували з Білорусі. Нинішня влада країни заборонила їм в’їзд на 10 років.

Крім того, в Білорусі не раз затримували й арештовували журналістів Радіо Свобода. Зокрема, відразу шість із них були арештовані в середині листопада за те, що висвітлювали акції протесту, – їх натомість обвинувачували нібито в участі в цих акціях.

Liked the article?
Help us be even more cool!