ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі заборонили продаж роману Джорджа Оруелла "1984"

18.05.2022, 16:04
Фото – nashaniva.com
Фото – nashaniva.com

У Білорусі заборонили продаж роману Джорджа Оруелла “1984”. Про це йдеться у відповідному розпорядженні, повідомляє видання “Наша Ніва”.

“Зняти з продажу всі варіанти книги Оруелл Д. “1984”. Про виконання доповісти не пізніше ніж 19 травня”, – йдеться в розпорядженні, копію якого має редакція видання.

Редакція зауважує, що не публікує копію розпорядження з міркувань безпеки людей, які їм її передали. Також редакція зазначає, що не знає, скільки всього книгарень та мереж книгорозповсюдження отримали таке розпорядження.

Антиутопія Джорджа Оруелла “1984” описує тоталітарне суспільство. Жителі позбавлені громадянських прав та індивідуальності, ідея порядку абсолютизується, існує культ особистості Великого Брата, від людей вимагають повного та некритичного підпорядкування владі. 

“Війна – це мир”, “свобода – це рабство” та “Великий Брат стежить за тобою” – ці слова з роману стали афоризмами.

У Радянському Союзі та інших тоталітарних державах Східної Європи книга була заборонена до 1987 року.

Перше видання вийшло 1992 року в перекладі Сергія Шупи. У 2020 році роман був перевиданий видавництвом “Янушкевич”. А 2021 року вийшов додатковий наклад твору. Він став лідером продажу у численних книгарнях, пише видання.

У державній мережі “Бєлкнига” він тримався на четвертому місці в списку бестселерів.

Як пише видання, 16 травня політична поліція ГУБОЗ затримала видавця Андрія Янушкевича. Цьому передувало створення замовних репортажів із фальсифікованими фактами в телеграм-каналах Азаренка та Гладкої, які використовуються спецслужбами для виправдання погромів. У репортажах про рейд у новий, лише відкритий книжковий магазин “Кнігавка”, оператори спецслужб акцентували увагу на полиці з книгою “1984”.

Liked the article?
Help us be even more cool!