ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі власників сайтів зобов'язали надавати КДБ доступ до баз даних користувачів

21.10.2022, 17:00

Олександр Лукашенко підписав указ, яким власників білоруських сайтів зобов'яжуть надавати КДБ та Оперативно-аналітичному центру (ОАЦ) онлайн-доступ до баз даних користувачів. Про це йдеться в документі, пише "Настоящее время".

В указі №368 "Про взаємодію операторів електрозв'язку, постачальників послуг електрозв'язку та власників інтернет-ресурсів з органами, які ведуть оперативно-розшукову діяльність", затверджується положення про порядок взаємодії із силовиками. Згідно з третім розділом положення, КДБ та ОАЦ визначають постачальників послуг та власників сайтів, які мають у місячний термін зареєструватися в інформаційній системі, а в тримісячний – відкрити онлайн-доступ силовикам до баз даних користувачів.

Цю інформаційну систему розробить РУП "Центр цифрового розвитку", а наглядове РУП "БелГИЭ" стежитиме, щоб силовики, власники сайтів та постачальники зв'язку мали до цієї системи цілодобовий вільний доступ, повідомляє Zerkalo.io.

"Постачальники послуг електрозв'язку, власники інтернет-ресурсів зобов'язані надавати безоплатно в електронному вигляді на вимогу уповноважених підрозділів та у встановлені цими підрозділами терміни достовірну та повну базу даних про користувачів, а також у режимі реального часу інформацію, зокрема технічну, про всі надані користувачам послуги", – йдеться в документі.

У положенні наголошується, що доступ до баз даних користувачів матимуть лише уповноважені силові підрозділи, всі звернення до баз через інформаційну систему будуть у цих підрозділах реєструватись і відомості про звернення повинні зберігатися не менш  ніж п'ять років.

У разі невиконання розпорядження доступ до вебсайту може бути обмежений за рішенням ОАЦ або КДБ. Положення набуде чинності через три місяці після його опублікування. А пункт указу про те, що постачальники зв'язку та власники сайтів мають за вказівкою КДБ чи ОАЦ під'єднатися до інформаційної системи силовиків, почне працювати через шість місяців.

Як повідомляв ІМІ, влада Білорусі не звільнила дружину ув’язненого журналіста Радіо Свобода Ігоря Лосика Дар’ю, незважаючи на те що закінчився термін її попереднього затримання.

Дар’ю Лосик затримали вранці 18 жовтня після обшуку в неї вдома. Затримання мало тривати 72 години до обрання судом запобіжного заходу за кримінальною справою, деталі якої поки невідомі.

Оскільки рішення про запобіжний захід не було, вона на законних підставах могла вийти на свободу вранці 21 жовтня. Подальше її затримання на цей момент вважається незаконним.

Liked the article?
Help us be even more cool!