ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі студентку засудили до шести з половиною років колонів за репост із засудженням війни

06.07.2022, 11:02
Фото – Telegram білоруського правозахисного гурту "Вясна"
Фото – Telegram білоруського правозахисного гурту "Вясна"

Суд Кіровського району Могильовської області засудив до шести з половиною років колонії загального режиму 20-річну студентку Дануту Передню за антивоєнне повідомлення в чаті. Вирок ухвалено ще 1 липня, проте відомо про нього стало лише цього тижня, повідомляє Радіо Свобода та Настоящее время.

Її звинуватили в діях, спрямованих на спричинення шкоди національним інтересам Білорусі, та образі Олександра Лукашенка.

Згідно з вироком, 27 лютого студентка перепостила в чат повідомлення, в якому президент росії володимир путін та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко критикувалися за розв'язання війни з Україною. Там також містився заклик до вуличних виступів із протестом, повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Уже 28 лютого її затримали у Могильові, де вона навчалася в місцевому державному університеті. Її відраховано після затримання.

10 червня Комітет державної безпеки Білорусі вніс її до списку “осіб, причетних до терористичної діяльності”.

За виявлену антивоєнну позицію з 24 лютого білоруська влада затримала і засудила до різних покарань понад тисячу осіб. Близько 800 осіб затримано одного дня, 27 лютого, коли в країні відбувалося голосування щодо конституційного референдуму.

Білоруська влада надає російській армії аеродроми та бази для розміщення військових, які беруть участь у війні з Україною.

Liked the article?
Help us be even more cool!