ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі правозахисницю “Вясни” засудили до 15 років колонії

07.09.2022, 11:21
Фото – Вясна
Фото – Вясна

У Білорусі суд засудив до 15 років виправної колонії правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру “Вясна” Марфу Рабкову. Про це повідомляє “Вясна”.

Крім Рябкової, строки отримали ще дев'ять осіб – волонтер “Вясни” Андрій Чепюк (5 років колонії) та вісім політв'язнів-анархістів: Олександр Францкевич (17 років колонії), Акіхіро Гаєвський Ханаді (16 років колонії), Олексій Головко (12 років колонії), Павло Шпетний, Микита Дранець, Олександр Козлянко (по 6 років колонії), Андрій Марач та Данило Чуль (по 5 років колонії). Строки від 5 до 17 років колонії запросив прокурор Роман Бізюк.

Як зазначає “Вясна”, усіх засудили за мирну реалізацію свого права на мирні збори, свободу вираження думок та асоціації, а Марфу Рабкову та Андрія Чепюка також за ненасильницьку діяльність, спрямовану на захист прав людини та основних свобод.

Усіх 10 засуджених звинуватили за 10 статтями кримінального кодексу. Серед яких, зокрема, організація масових заворушень, створення та керівництво злочинною організацією; заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь із використанням засобів масової інформації або глобальної комп'ютерної мережі Інтернет; створення екстремістського формування та участь у ньому; розпалювання іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі; незаконні дії щодо предметів, уражальна дія яких ґрунтується на використанні горючих речовин, вчинені групою осіб, тощо.

Марфа Рабкова є білоруським політв'язнем, якій призначено найбільший термін у “політичній справі” серед жінок. 17 вересня буде два роки, як правозахисницю тримають за ґратами в СІЗО-1. До ув'язнення у 2020 році Рабкова разом з волонтерами “Вясна” вела спостереження за проведенням мирних зборів, а також брала участь у документуванні тортур та інших видів жорстокого поводження із затриманими учасниками акцій протесту.

Liked the article?
Help us be even more cool!