ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі на волю вийшов журналіст Радіо Свобода Груздилович, він виїхав до Литви

22.09.2022, 13:50
Олег Груздилович після звільнення. Фото – Радіо Свобода
Олег Груздилович після звільнення. Фото – Радіо Свобода

Журналіст білоруської служби Радіо Свобода Олег Груздилович 21 вересня вийшов на волю. Він провів за ґратами майже дев’ять місяців, повідомляє Радіо Свобода.

63-річний Груздилович, якого засудили на півтора року, утримувався в колонії №15 у Могильові. 

Олега Груздиловича звільнили за процедурою амністії. Він розповів, що підписав клопотання, але провину не визнав. Після звільнення Олег разом із дружиною Мар’яною поїхав до Литви.

В ув’язненні залишаються журналісти Радіо Свобода Андрій Кузнечик та Ігор Лосик.

“В Олега вкрали час, поки він був несправедливо ув’язнений, який він і його сім’я ніколи не повернуть, і я дуже радий, що тепер він возз’єднається зі своєю дружиною та іншими близькими. Я вдячний представникам міжнародної та правозахисної спільноти за постійну підтримку в справі Олега, але наша робота не завершена. Ігор Лосик та Андрій Кузнечик також мають бути негайно звільнені”, – сказав президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE / RL) Джеймі Флай.

На нещодавній нараді очільник білоруського режиму Олександр Лукашенко запропонував розглянути проєкт амністії ув’язнених до Дня народної єдності, додавши, що “це припустимо лише для тих, хто цього дійсно заслуговує”. Проте законопроєкт про амністію досі не потрапив до Палати представників.

Нагадаємо, Олега Груздиловича затримали вдома в Мінську 23 грудня 2021 року та помістили під варту в СІЗО №1 Мінська. Його звинуватили  в “організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них” (стаття 342 КК). Ця стаття передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

У березні 2022 року Груздиловича засудили до півтора року колонії за “участь” у масових акціях протесту, які він висвітлював.

Liked the article?
Help us be even more cool!